Gyorsan felvehetik Izlandot
2009. május 28., 14:57
Izland kormánya 2009. május 25-én javaslatot nyújtott be parlamentjének, hogy engedélyezze a csatlakozási tárgyalások megkezdését. Elemzők szerint az ország felvétele az Európai Unióba egy éven belül lezárulhat.

A miniszterelnöki hivatal szóvivője a Reutersnek elmondta, a javaslat első vitája már ezen a héten megtörténhet, és ha a terv megszerzi a többségi támogatást - ami várhatóan megtörténik -, akkor a csatlakozási kérelmet már júliusban be tudják nyújtani.

Johanna Sigurdardottir miniszterelnöknő a parlament előtt érvelt országa csatlakozása mellett. "Csak néhányszor hibázhatunk. Ez egy olyan feladat, amelynek ellátása mindenkire hatással lesz, és kétségkívül a politikai karrierem legnehezebb döntései fűződnek hozzá" - mondta.

Sigurdardottir népszerűségét részben annak köszönheti, hogy gondos vezetőnek tartják. Most azonban fel kell készítenie az izlandiakat a fájdalmas költségcsökkentésekre, amelyek az ország költségvetésének rendbetételéhez szükségesek. A csatlakozási tárgyalások megkezdésének, és az euró bevezetésének támogatottsága akkor nőtt meg az országban, amikor a gazdaság összeomlott.

Steingrimur Sigfusson pénzügyminiszter és a Baloldali Zöld Párt elnöke kijelentette, hogy nem ellenzi a javaslatot. Az izlandi sajtó ebből arra a következtetésre jutott, hogy a párt valószínűleg mellette fog szavazni. A csatlakozási kérelem jóváhagyása még évekig várathat magára, bár néhány tisztviselő szerint a tagság akár tizenkét hónap alatt is elérhető, mivel Izland már az Európai Gazdasági Térség tagja.

Amint Izland zöld utat kap az EU-tól, népszavazást fog tartani a csatlakozásról. A közvélemény-kutatások szerint Izland népessége nagyjából fele-fele arányban megosztott a tagság kérdésében.
A csatlakozás támogatói szerint az EU-tagság elősegítené a gazdasági stabilitást, és megnyugtatná a külföldi befektetőket. A koronának még erősödnie kell az októberi mélyrepülés után. Izland erős halászati érdekcsoportjának azonban fenntartásai vannak. A csatlakozáshoz Izlandnak alá kellene vetnie magát az EU központosított halászati politikájának, és az olyan vizek korlátozott halászatának, amelyekben jelentős mennyiségű a tőkehal, a hering és más hasznos hal. Izlandi tisztviselők szerint számíthatnak a halászaikkal szembeni rugalmasságra Brüsszel részéről, mivel területi vizeik nem határosak egy EU-tagállaméval sem.

(lanchidradio.hu)