Égetik a palermói szemetet
2009. június 3., 11:49
A tavalyi év nápolyi "szemétválsága" után most Szicília legnagyobb városát, Palermót öntötte el a háztartási hulladék: mivel a helyi köztisztasági vállalat dolgozói egy hete részleges sztrájkba kezdtek, az olasz nagyváros egyes utcáit már két méter magas szemeteszsák-halmok övezik.

Szicília fővárosának utcáin hétfőre mintegy 200 tonna hulladék gyűlt össze. A lakosok égetéssel próbálnak megszabadulni tőle, ezért már szombat és vasárnap éjjel a tűzoltók többször is kénytelenek voltak eloltani a házakat és parkoló autókat fenyegető, lángoló szemetet.

A szemetesek részleges sztrájkja azt jelenti, hogy nem hajlandóak túlórázni, mert félnek, hogy ezt az anyagi gondokkal küzdő helyi köztisztasági cég nem fizeti majd ki nekik. Az Amia szemétszállító társaság mintegy 150 millió eurós pénzhiányban szenved, és nem tudja megvenni dolgozóinak a megfelelő munkafelszerelést sem. Korábban már született egy terv, mely szerint a 35 százalékkal magasabb szemétilleték megoldaná a problémát, a városi küldöttgyűlés azonban visszautasította az ötletet.

Raffaele Lombardo tartományi elnök bejelentette, hogy hétfőtől kezdve szükségintézkedéseket vezetnek be a szemét eltakarítására, ha kell, polgári védelmi erők bevonásával.

A helyzet emlékeztet az egy évvel ezelőtti nápolyi esetre, amikor a szemétlerakó helyek telítettsége miatt gyűlt fel a hulladék az utcákon. Ott azóta a maffia által létesített illegális szemétlerakók helyett új telepek létrehozásával és újrahasznosítási befektetésekkel előzik meg a problémát. Berlusconi - amikor egy éve visszatért a hatalomba - a nápolyi szemétválság megoldását kormánya egyik prioritásának mondta. S bár Nápoly központja ma már többé-kevésbé tiszta, a külsőbb kerületekben korántsem oldódott meg a hulladék elhelyezésének gondja.

(greenfo.hu)