Szavazásra szólították fel híveiket a német nagypártok
2009. június 6., 17:13
Az európai parlamenti szavazáson való részvételre szólították fel támogatóikat a német nagypártok vezetői.

Németországban - ahol nincs kampánycsend - szombaton mind a konzervatívok, mind a szociáldemokraták még egy utolsó erőfeszítést tettek híveik mozgósítására. A vasárnapi választás előtt közzétett legutolsó közvélemény-kutatás ugyanis azt jövendölte, hogy a részvétel minden bizonnyal rekord alacsonyságú lesz.

Angela Merkel kancellár, a nagyobbik konzervatív párt, a CDU elnöke és Franz Müntefering szociáldemokrata (SPD) pártelnök egyaránt úgy vélte, hogy pártja a szavazás nyertese lesz. Minderre a felmérések szerint a szociáldemokratáknak van nagyobb esélyük, a konzervatívok ugyanis aligha ismétlik meg öt évvel ezelőtti kiváló szereplésüket, ezzel szemben az SPD 2004-es gyenge eredményéhez képest minden bizonnyal előretör.

A CDU választási nagygyűlésén a kancellár annak a reményének adott hangot, hogy a konzervatívok ezúttal is jelentősen megelőzik majd a szociáldemokratákat. Merkel elismerte, hogy az emberek keveset tudnak az Európai Parlament tevékenységéről és általánosságban az európai intézményekről, ugyanakkor meggyőződésének adott hangot, hogy a németek számára fontos Európa. Ebből kiindulva a vasárnapi szavazáson való minél nagyobb arányú részvételt sürgette.

A választás európai jelentőségét emelte ki Franz Müntefering is. Az SPD vezetője szerint Európa nemcsak a béke, de a jólét övezete is, s szavai szerint ezért is fontos, hogy a németek még inkább részt vegyenek sorsuk alakításában. Megerősítette, hogy a szociáldemokraták a jelenleginél "szociálisabb" Európát akarnak.

Németországban a parlamenti pártok mellett több kisebb párt is részt vesz a vasárnapi szavazáson, amely szakértők szerint közvetve befolyásolhatja az esélyeket a szeptemberi országos parlamenti választások előtt. Valójában azonban csak a hat parlamenti pártnak van esélye arra, hogy a 99 német európai parlamenti mandátumból bizonyos számút megszerezzen.

A választásra jogosultak száma Németországban mintegy 62 millió.

(MTI)