További árcsökkenés a napelem piacon
2009. június 24., 13:02
A napelemeket gyártó oslói központú Renewable Energy társaság (REC) szerint a napelem-piac az idén továbbra is gyengélkedik. A jelentős nemzetközi gyártó úgy becsüli, hogy az idén a termékszegmensben 30 százalék körüli árcsökkenésre lehet számítani.

A REC tapasztalatai szerint a hosszabb távra rendelésekkel rendelkező cégek egyre-másra módosításokat kérnek, melyek vagy a szállítási időre vagy az árra, esetleg mindkettőre vonatkoznak. Ezzel alaposan feladják a leckét a társaságnak, engedjen-e a nyomásnak, egyebek között a hosszú távú - általában négy-nyolc éves - szállítói-vevői kapcsolat megőrzése érdekében.

Minden esetre a REC-nek egy adósságfinanszírozási csomagot kellett szereznie 3 milliárd norvég korona értékben, de szó van róla, hogy még további 1 milliárd korona összegű kölcsönt vesz majd fel, így finanszírozási eszközei elérhetik a 8,5 milliárd koronát. Ezt kiegészítendő azonban még kötvénykibocsátásra is sort keríthet az év második felében.

(greenfo.hu)