Izland jóváhagyta az ország EU-felvételi kérelmét
2009. július 16., 18:06
Az izlandi törvényhozás csütörtökön szűk többséggel jóváhagyta, hogy az ország kezdjen tárgyalásokat Brüsszellel az Európai Unióhoz történő csatlakozásról.

Jóhanna Sigurdardóttir miniszterelnök előterjesztését 33 képviselő támogatta, míg 28 ellene szavazott, köztük a halászati miniszter is. Reykjavík eddig azért nem akart belépni, mert attól tartott, hogy elveszíti az ellenőrzést a gazdaság húzóágazatát kiszolgáló halállománya felett. Így is több napig tartott, amíg a kormány a parlamenti vitában meggyőzte a képviselők szűk többségét.

A belépést az kényszeríti ki, hogy az izlandi bankok az élen jártak Európában a kockázatos befektetési konstrukciókban, és a tavaly kirobbant pénzügyi válság az izlandi valutával együtt tönkre tette őket. A szigetország volt a válság első áldozata Európában.

Sigurdardóttir még júliusban be akarja nyújtani a kérelmet Brüsszelnek. A csatlakozási tárgyalások legkorábban jövő februárban kezdődhetnek el. Ha sikerrel járnak, és a tagállamok jóváhagyják Izland felvételét, akkor azt még népszavazásnak is meg kell erősítenie. A csatlakozás legkorábban 2013-ban képzelhető el.

(MTI)