Szlovákia nem bocsátotta meg Trianont
2009. július 22., 12:17
A külügyi bizottság elnöke szerint Basescu tusnádfürdői látogatása megmutatta: Magyarország és Orbán Viktor nem mumus. Németh Zsolt bízik a Romániával való együttműködésben, és a székelyföldi autonómiára is lát esélyt, a kettős állampolgárság pedig prioritás lenne egy Fidesz-kormánynak. Szlovákiában viszont nem várható változás a jelenlegi kormány alatt, amely megalkotta a "nyelvi felsőbbrendűség" jogszabályát. Az uniónak pedig kötelessége beavatkozni. A FigyelőNet interjúja.

- Váratlanul érte önöket, hogy Traian Basescu román elnök megjelent Tusnádfürdőn a hétvégén?

- A huszadik táborunkat tartottuk most Tusnádfürdőn, és még soha nem vett részt aktív államelnök. Olyan személy, aki államelnök volt, vagy később az lett, Constantinescu személyében volt már Tusványoson. Néhány nappal az esemény előtt kaptunk egy jelzést, de csak csütörtökön vált bizonyossá, hogy eljön Basescu államelnök. Úgy gondolom, ez nagyon jót tett a tábor médiájának, rangjának. Ráadásul azt hiszem, a legjobb időpontot választotta.

- Mennyiben?

- Magyarországon és Romániában is választások előtt állunk. Most következhet egy olyan nyugodt időszak, hogy éveken keresztül lehet terveket szőni és megvalósítani. Orbán Viktor ki is használta az alkalmat, hogy egy együttműködési javaslatot fogalmazzon meg erre az időszakra. Ebben számos olyan elem volt, amely a közös értékekre épülhet, mint például az atlantizmus, vagy az, hogy hogyan kezeljük Oroszországot és az energiabiztonság kérdését.

- Romániával mennyiben tudunk együttműködni az energiabiztonság területén?

- Mindkét országnak nagy kihívást jelent, hogy megteremtse a gazdasági szuverenitását, ez pedig nagyrészt az energiaszuverenitás növelésén keresztül történhet. Ezért is dolgozik régóta együtt a Fidesz és a román politika a Nabucco-gázvezeték kérdésében. Az energiabiztonság tehát hangsúlyos része lenne ennek az együttműködési javaslatnak. De abban is mindketten érdekeltek vagyunk, hogy az EU ratifikálja a lisszaboni szerződést, a politikai integrációt el tudja mélyíteni, és ne forduljon vissza, főleg ne a mezőgazdaság területén. Az is fontos kérdés, hogy az infrastruktúrát megfelelő szintre hozzuk. Tarthatatlan, hogy egy fél napot, 12 órát kell utazni, hogy Budapestről eljussunk Csíkszeredára.

Az interjút teljes terjedelemben itt olvashatja el

(FigyelőNet)