Tatabánya támogatja a klímakutatást
2009. augusztus 6., 12:12
A tavalyi évhez hasonlóan az idei esztendőre is együttműködési megállapodást kötött a tatabányai önkormányzat és a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézete. Az erről szóló dokumentumot a közelmúltban írta alá Bencsik János polgármester és Tamás Pál igazgató. A felek továbbra is az éghajlatváltozás kutatási területén tevékenykednek együtt.

A tatabányai polgármester ezzel kapcsolatosan elmondta: az éghajlatváltozás és a környezeti rendszerek változása egyre sürgetőbb feladatokat ró minden ember számára. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a globális felkészülés mellett a kisebb társadalmi csoportok, városok, közösségek is változtassanak szokásaikon, tudatosan figyeljenek az energiatakarékosságra, törekedjenek a kisebb energiafelhasználásra, a hulladéktermelés csökkentésére és a környezettudatos életmód kialakítására.

Bencsik János emlékeztetett arra, hogy a megyeszékhely 2014-ig szóló környezetvédelmi programmal rendelkezik. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Tatabánya önkormányzata települési klímastratégiát fogadott el, és az országban elsőként elkészített tatabányai hőség- és UV-riadó terv brüsszeli fődíjat nyert, ezeket a korábbi együttműködés során közösen dolgozta ki a város a kutatóintézettel.

A mostani megállapodás szerint a város - a 2009-es klímaprogram keretében - 300 ezer forinttal támogatja az Akadémia éghajlatváltozással kapcsolatos kutatásait, melyek többek között az élelmiszerellátás, az ivóvíz kérdésének, a mezőgazdasági termelés alakulásának, az időjárási viszonyok változásának, a globális felmelegedés hatásainak és a társadalmi szokások változásának összefüggéseit vizsgálja. Az Akadémia vállalta a közreműködést Tatabánya 2009-2010-es klímavédelmi programtervének kidolgozásában, valamint segítséget nyújt a Tatabányai Klímakör Közhasznú Egyesület munkájában.

(fidesz.hu)