Az euróövezetben 0,6 százalékkal csökkent az ipari termelés
2009. augusztus 12., 11:53
Az euróövezetben júniusban 0,6 százalékkal csökkent az ipari termelés májushoz képest változatlan áron, jelentették az EU statisztikai hivatalában szerdán.

Az előzőleg 0,3 százalékos növekedést jósló piaci elemzőket meglepte a tényszám, amely a kilábalás egyenetlenségét, a korábban várttól elmaradó erejét jelezte, és arra utalt, hogy a javulás nehezebb és hosszadalmasabb lehet a korábban vártnál, de változatlanul úgy vélték, hogy az euróövezetben a gazdasági visszaesés a második negyedévben elérte a mélypontját, és most már fölfelé vezet az út.

Előzőleg, májusban 0,6 százalékos volt a havi növekedés. Utoljára áprilisban volt havi csökkenés. Negyedévről negyedévre az első negyedben átlagosan 7,5 százalékkal, a második negyedben már csak 3 százalékkal csökkent az ipari termelés az euróövezetben.

A tavaly júniusitól 17,0 százalékkal maradt el az ipari termelés értéke, miután már májusban is csökkent a tizenkét havi visszaesés üteme, 17,6 százalékra az áprilisi, 20,5 százalékos mínuszról. Az elemzők 16,2 százalékos tizenkét havi visszaesést valószínűsítettek júniusról.

Az egész EU átlagában az ipari termelés júniusban 0,2 százalékkal csökkent, előzőleg májusban stagnált, utoljára áprilisban csökkent egyik hónapról a másikra. Az egy évvel korábbi termelési értékhez viszonyított romlás júniusban 15,6 százalékra mérséklődött a májusi 16,6 százalékról és a rendkívül gyenge áprilisi 19,3 százalékos mínuszról.

A már ismert országadatok alapján az EU statisztikusai azt írták, hogy júniusban tíz EU-tagállamban nőtt, hétben csökkent az ipari termelés havi összehasonlításban, Németországban pedig stagnált. A leggyorsabban Írországban (+ 9,3 százalék), Hollandiában (+ 2,1 százalék) és Lengyelországban (+ 1,7 százalék) nőtt a termelés az előző hónaphoz képest, illetve csökkenni a legjobban Dániában (- 2,7 százalék), Olaszországban (- 1,2 százalék) és Bulgáriában (- 1,1 százalék) csökkent. A magyar ipar júniusi eredményeit a szerdán kiadott EU-statisztika még nem tartalmazza.

Éves összehasonlításban Írország kivételével (+ 2,6 százalék) minden EU-tagországban kisebb volt az ipari termelés. A tavaly júniusitól legjobban Észtország (- 30,1 százalék), Szlovénia (- 22,2 százalék) és Olaszország (- 21,9 százalék) maradt el, a legkevésbé Lengyelország (- 4,3 százalék), Románia (- 7,8 százalék) és Hollandia (- 9,5 százalék).

(MTI)