Egyre több erdőtüz az EU-ban
2009. augusztus 12., 13:57
Idén már most nagyobb területen pusztítottak erdőtüzek az Európai Unió országaiban, mint tavaly az egész évben - közölte az Európai Bizottság.

Ebben az évben eddig mintegy 200 ezer hektár erdő égett le, és még hátravan az augusztus kétharmada, míg 2008-ban összesen 180 ezer hektár vált a lángok martalékává.

Az Európai Erdőtűz Információs Rendszer (EFFIS) egyébként olyan műholdas felvételeket használ, amelyeknek alapján csak a 40 hektárnál nagyobb kiterjedésű kiégett területeket lehet pontosan azonosítani. Az ennél kisebb területen pusztító erdőtüzek az említett összterület mintegy egynegyedét adják, de erről az egynegyedről értelemszerűen nehézkesebb a pontos adatok beszerzése.

Ebben az esztendőben Spanyolországot és Olaszországot sújtották leginkább az erdőtüzek, főként július második felében. Szintén jelentős károk keletkeztek Franciaországban, valamint - kisebb mértékben - Görögországban és Portugáliában. A következő néhány hétben még nagyon könnyen fellobbanhatnak erdőtüzek az egész mediterrán térségben - figyelmeztet a bizottság.

(greenfo.hu)