Aggasztó adatok egy antarktiszi gleccservidékről
2009. augusztus 15., 12:50
Rohamosan olvad az Antarktisz egyik legnagyobb kiterjedésű gleccsere. Egy tudományos vizsgálat szerint, a Pine-szigeten elhelyezkedő nagy jégtömeg négyszer gyorsabban vékonyodik, mint 10 éve.

A nyugat-antarktiszi Pine-sziget gleccseréről több műholdas felvételt is készítettek az elmúlt években. Ezekből derült ki, hogy az óriási jégtömeg évente 16 méterrel lesz kisebb. 1994 óta a gleccserből 90 méternyi jégtömeg olvadt el, ez pedig komoly vízszintnövekedést okozott az óceánban. Az elmúlt években végzett vizsgálatok alapján a tudósok úgy kalkulálnak, hogy 100 éven belül teljesen elolvadhat a jégréteg. Korábban a teljes olvadást 600 évre jósolták. A brit Wingham Egyetem kutatói a tudományos vizsgálatról a Geophysical Research Letters szaklapban számoltak be.

A felmérésekből az is kiderült, hogy a gleccser közepén a legnagyobb mértékű az olvadás, amely azt is eredményezheti, hogy a gleccser eltörhet és ez a szigeten lévő más jégrétegre is hatással lehet. A vizsgálatban résztvevő egyik professzor, Andrew Shepherd szerint a központnál olvadó gleccser akár 3 centiméterrel is megemelheti a tengerszintet.

Félő azonban, hogy az olvadás miatt a tengerbe sodródott többi jégtömeg is tovább rontja a helyzetet és akár 20-30 centimétert is emelkedhet a tengerek áltagos szintje. Ez egyelőre csak becslés, a tudósok ugyanis jelezték, hogy valójában csak találgatnak mi játszódhat le a jövőben a gleccserekkel. Tény azonban, hogy a világnak ez az egyetlen olyan pontja, ahol a globális felmelegedés hatására rendkívül gyors a változás.

(greenfo.hu)