Az USA kormánya korlátozná saját energiafogyasztását
2009. augusztus 27., 17:18
Az USA szövetségi kormánya egy olyan ország legnagyobb energiafogyasztója, amely több energiát fogyaszt, mint a világ bármely más országa.

Összességében a szövetségi állam elsődleges energiafelhasználása 1985 és 2008 között 25 százalékkal csökkent, főképpen annak az átalakításnak köszönhetően, amit az USA kormánya által kezelt csaknem 300 millió négyzetméternyi hivatalban, kutatóintézetben és katonai bázison elvégeztek. Ám a Fehér Ház tisztviselői, akik az energiabiztonság javítására, az emelkedő energiaárak kezelésére és az éghajlatváltozás mérséklésére törekszenek, azt állítják, hogy ez a hatékonyság javulás nagyon szerény.

Nancy Shutley, a Fehér Ház Környezeti Minőségi Tanácsának (CEQ) elnöke egy múlt heti konferencián azt mondta, hogy reményei szerint a szövetségi kormány megtalálja a módját, hogy a jelenleginél nagyra törőbb energiahatékonysági célokat is teljesíteni tudjon. "Foglalkoznunk kell a szövetségi kormány által kibocsátott üvegházhatású gázokkal" - mondta Sutley Washington D.C-ben, az USA Haditengerészete által vendégül látott energiacsúcson. "Fontos, hogy megvizsgáljuk, hogy tudjuk-e korszerűsíteni a hatékonysági szabványokat." Lehet, hogy nincs szükség törvénykezési eljárásra ahhoz, hogy szigorúbb szövetségi energiahatékonysági szabványokat és monitoring programokat léptessünk érvénybe. "Remélem, hogy nemsokára fontos bejelentést tehetünk" - mondta.

Az Egyesült Államokban a szövetségi kormány részére több törvényjavaslat tűzött ki energiahatékonysági szabványokat. Legutóbb a Kongresszus 2007-ben fogadott el egy törvényt, amely arra utasította a kormányt, hogy jó példával járjon elől, és 2015-re a 2003-as érték 30 százalékával csökkentse az energiafelhasználását.

A szövetségi kormányon belül a Védelmi Minisztérium használja fel a legtöbb energiát.

A konferencián felszólalt Richard Kidd, aki az USA Energetikai Minisztériumához tartozó Szövetségi Energiagazdálkodási Program munkatársa. Kidd szerint a hadseregben a járművek és felszerelések fogyasztják el az összes energia kétharmadát, a repülés igényli a legtöbb üzemanyagot. Bár a Védelmi Minisztérium csökkenti az összes energiafelhasználását, a katonák elektromos berendezései és a növekvő számú nehézgépjármű több energiát igényel. Az amerikai fegyveres erők naponkénti üzemanyag fogyasztása Irakban és Afganisztánban nagyobb, mint az USA történetének bármelyik korábbi háborújában. "Minden, amit mostanában építünk, nagyobb, mint amire kicseréljük" - mondta George Flynn altábornagy, a haditengerészet parancsnok-helyettese a múlt heti konferencián. "Ha Önök segítenek abban, hogy az eszközöket könnyebbé tegyük, akkor segíteni fogok Önöknek, hogy kevesebb energiát használjunk."

A rossz hatékonyságú energiafelhasználás az Egyesült Államok számára biztonsági fenyegetést és gazdasági terheket jelent. A múlt évi energia áremelkedés a Védelmi Minisztériumnak 7 milliárd dollárjába került, és a becslések szerint a katonai balesetek fele az üzemanyagszállító konvojokhoz kapcsolódik. A kor kihívására válaszolva több katonai bázisra nap- és szélenergia berendezéseket telepítettek. A katonaság azt is meg akarja oldani, hogy elfogadható áron megújuló energiával töltsék fel azokat a négy kilogrammos akkumulátorokat, amelyeket minden katona magával cipel.

A másik ok, ami miatt az USA kormányának energiafogyasztása növekszik, a növekvő számítógép függőség. Kidd szerint a kormányzati számítógépközpontok önmagukban meghiúsíthatják az energiahatékonysági célok teljesülését. "Ha az adatközpontjainkban továbbra is annyi energiát használunk, mint eddig, ez semlegesíteni fogja az össze többi előrelépést az energiahatékonyság terén. Ha az adatközpontokban nem megyünk a probléma elébe, minden egyéb erőfeszítésünk jelentéktelenné válik" - mondta Kidd.

A megnövekedett internet használat az Egyesült Államokban és az egész világon megcsapolja az energiakészleteket. A Stanford Egyetem tanulmánya szerint az adatközpontok üzemeltetéséhez szükséges összes energiafogyasztás 2000 és 2005 között világméretekben megduplázódott. A McKinsley & Company cég múltévi elemzése szerint a világ számítógépeinek, adattárainak és kommunikációs hálózatainak energiaigénye 2020-ig várhatóan ismét a duplájára fog nőni.

A Kongresszusban elfogadott 2007-es energiahatékonysági törvény a szövetségi kormányt arra utasítja, hogy olyan elektromos berendezéseket vásároljon, amelyek standby állapotba kapcsolva legfeljebb 1 watt energiát fogyasztanak.

Az USA februárban életbe lépett gazdaságélénkítő csomagja az államnak és az önkormányzatoknak 4,5 milliárd dollárt biztosít arra, hogy a szövetségi tulajdonú épületekben javítsák az energiahatékonyságot. A pénzügyi alapok célja, hogy felgyorsítsák azokat a projekteket, amelyek zöldtetőket, megújuló energiaforrásokat és hatékonyabb elektromos hálózatokat hoznak létre.

(greenfo.hu)