A svédek betiltják a dohányzást munkaidő alatt
2009. augusztus 29., 12:04
Jövő május elsejétől megtiltják a svéd fővárosban a dohányzást a munkaidő alatt. A várost kormányzó jobboldali koalíció egységesen hozta meg a döntést.

Stockholm városa a legnagyobb munkaadó, mintegy 45 000 alkalmazottja van az óvodai, iskolai, közlekedési és más szolgáltatókkal együtt. Ők jövőre még az utcára se mehetnek ki, hogy elszívjanak egy-egy cigarettát. Kivételt képez az ebédidő - ez alatt annyit cigizhetnek, amennyit akarnak, mert a svéd munka törvénykönyve szerint az ebédidőt nem számítják be a munkaidőbe, azt nem fizeti a munkáltató.

Kiszámították, hogy egy dohányos 31 300 korona többletbe kerül a munkaadónak. Átlagosan napi harminc perccel kevesebbet dolgozik ugyanis, mint nemdohányzó kollégája, ráadásul évente átlag nyolc nappal többet van betegállományban az, aki cigarettázik, mint füstmentes kollegája. A várost kormányzó jobboldali koalíció egységesen hozta meg a döntést, és - állítják - nem anyagi szempontokat vettek figyelembe, sokkal inkább a dolgozók egészségi állapota miatti aggodalom vezette őket. Munkaidő alatti részleges dohányzási tilalom már létezik az ország más nagyvárosaiban, és több önkormányzat fontolgatja hasonló drasztikus rendelet elfogadását - közölte a Magyar Rádió tudósítója.

(MNO)