Afganisztán: kivonulási stratégia?
2009. szeptember 14., 22:08
Az Európai Unió (EU) arra törekszik, hogy meghatározzon egy olyan nem túl távoli időpontot, ameddig fennmaradnának az Afganisztánnal kapcsolatos külföldi kötelezettségvállalások, vagyis amelyen túl az afgánoknak maguknak kellene gondoskodniuk országuk biztonságáról - derült ki egyes EU-tagországok külügyminisztereinek nyilatkozataiból hétfőn, a kétnapos brüsszeli EU-külügyminiszteri tanácskozás kezdetén.

"Nagyon remélem, hogy meghatározhatjuk majd azt az időpontot, amikor afganisztáni kötelezettségvállalásaink súlyponti eleme katonai jellegűből politikai jellegűvé válik" - fogalmazott Carl Bildt, az EU soros elnökségét adó Svédország diplomáciájának irányítója. "Azt, hogy ez most három vagy négy év lesz-e, ma még nehéz megmondani" - tette hozzá.

Szavai reagálásként hangzottak el a német álláspontra: Berlin szerint 2013-ra kellene kitűzni az Afganisztánból való katonai kivonulás időpontját.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter viszont úgy nyilatkozott: nem arról van szó, hogy 2013-ig teljes mértékben ki kell vonulni, hanem arról, hogy "a mostaninál konkrétabb legyen a kivonulási terv stratégiája". Szerinte olyan időhatárt kell kitűzni, amely "a nem túl távoli jövőben" van.

(MTI)