"Az alapellátás a kőszikla"
2009. szeptember 18., 10:05
Bajban vannak a háziorvosok. A gyógyító munka rovására rendelési idejük nagy részét adminisztratív munkára fordítják, mert nem tehetik meg, hogy még egy alkalmazottat felvesznek. Heintz Tamás, a Fidesz országgyűlési képviselője, maga is háziorvos, állítja: égető szükség lenne egy háziorvosokat képviselő országos érdekvédelmi szervezetre.

- Parlamenti felszólalásában az egészségügy megsegítését sürgette, hangsúlyozta, hogy a magyar lakosság érdekében cselekvésre van szükség. Felszólította a kormányt, hogy azonnali hatállyal szabadítsák fel a korábban zárolt milliárdokat. A mostani helyzet tudatában mi várhat a következő kormányra?

- Azt látjuk, hogy a pénz egyre fogy, s az is bizonyos, hogy a következő kormány sem tudja majd zsákszámra hozni a pénzt az ágazatba. A legfontosabb feladat a meglévő források ésszerű elosztása lesz. A Biblia szerint az egyház kősziklára, az isteni szövetségre épült. Az egészségügyben ez a kőszikla nem más, mint az alapellátás, amelyről jóval kevesebb szó esik, mint a kórházakról és a rendelőintézetekben folyó munkáról.

- Talán mert számos érdekvédelmi szövetségben tömörülnek.

- A kórházak érdekérvényesítő képessége sokkal erősebb, ami a tekintélyesebb kórházvezetőknek és kapcsolatrendszerüknek köszönhető. Értelemszerűen a saját érdekeiket képviselik. Magyarországon azonban mintegy hatezer háziorvos praktizál, s nagyon nagy probléma, hogy ennek a sok orvosnak nincs központi érdekvédelmi szervezete. Főleg azután, hogy "nagy bölcsen", gazember módjára kihúzták alóluk a kötelező kamarai tagságot, ami azért mégis egyfajta keretet alkotott, akármit is mondjanak róla. Most aztán égetően szükség lenne egy olyan szervezetre, amely képviselni tudná a hatezer háziorvos és végső soron a betegek alapvető érdekeit. Mert ez a kettő ugyanaz! Szerintem elképzelhetetlen, hogy valaki úgy legyen ügyvéd, hogy közben nem tagja a szakmai kamarának.

- Milyen szervezetek léteznek?

- Van néhány, mint például a Falusi Körzeti Orvosok Szövetsége vagy a kamara bizonyos csoportja. Fontos megjegyezni, hogy a szociális népszavazás eredményeként lehet, hogy elestünk a betegenkénti háromszáz forinttól, ám éppen a választók teremtettek meg egyfajta érdekvédelmet számunkra.

- Régebben jobb volt?

- Természetesen nem kívánjuk vissza a múlt rendszert, de tény, hogy akkor a körzeti orvos mellett dolgozott egy orvos-írnok is. Mindenkinek megvolt a maga feladata. Manapság sokszor csak receptért állnak sorba a betegek, az adminisztrációt, a receptek kiírását is az orvosnak kell elvégeznie, mert nincs rá anyagi lehetősége, hogy legalább négyórás munkaidőre felvegyen valakit, aki tehermentesíti. Kincses Gyula korábbi államtitkár mondta, hogy a háziorvosok a rendelési idő hatvan-hetven százalékában adminisztrálnak, ami a gyógyító munka rovására megy. Nem működik kellő hatékonysággal az alapellátás, és a talpra állításához pénz kell.

- Mit várnak el a betegek egy háziorvostól?

- Legtöbbjük helyben gyógyítható problémákkal van tele, amelyeknek gyökere sokszor szociális problémákból ered. Ha jobb körülmények között tudnánk gyógyítani, több idő jutna a betegek ellátására, tehermentesíthetnénk a rendelőintézeteket és a kórházakat is.

(Balczó Mátyás, Magyar Hírlap)