Energiaellátás: Az EP aggódik a biztonságért
2009. szeptember 21., 11:33
Európai parlamenti képviselők kedden (szeptember 16.) ismét sürgették az Európai Bizottságot, hogy javítson az európai vészjelző mechanizmusokon, melyek a januári gázkrízis alatt kudarcot vallottak.

Az Európai Parlament múlt héten elfogadott határozata szerint a gázellátás biztonságáról szóló irányelv, valamint az energia-infrastruktúrába irányuló befektetések együttesen képesek növelni Európa energia-biztonságát, a vészjelző mechanizmusokat azonban felül kell vizsgálni. A képviselők továbbá úgy vélik, hogy javítani kell az energiabiztonsági kapcsolattartói hálózat (NESCO) működésén, mivel az segíthet a gázellátás esetleges akadályainak kiküszöbölésében.

A képviselők egyúttal sürgették a tagállamokat, hogy növeljék gáztároló kapacitásukat.

Az EP-képviselők örömmel fogadták azt a 250 millió eurós energia infrastruktúrát megcélzó befektetést, melyet az EU által, a pénzügyi válság kitörését követően elfogadott gazdaságélénkítő terv biztosít. Ugyanakkor hozzátették, mind az állami, mind a magánbefektetéseket növelni kell az egyes tagállamok közötti infrastrukturális kapcsolat fokozása érdekében.

A képviselők továbbá elfogadták az európai "szuperháló", vagyis az elektromos- és gázhálózat ötletét, melyet az Európai Bizottság újraválasztott elnöke, José Manuel Barroso a következő Bizottság egyik alapcélkitűzésének nevezett.

A Parlament szerint a Nabucco vezeték projektje kimondottan segítené, hogy csökkenjen Európa, az orosz gáztól való függésége. Ugyanakkor arra kérte a Bizottságot, "lépjen fel az olyan rosszindulatú erőfeszítések ellen, melyeket az EU piacán a nem átlátható idegen [piaci] szereplők tesznek".

A Parlament példaként hozza fel a Surgutneftegas esetét, melyben a Vlagyimir Putyin, orosz miniszterelnökhöz közelinek vélt orosz olaj- és gáztársaság a magyar MOL petrolkémiai divíziójának 21,2 százalékát szerezte meg. Az ügyletet Magyarország és az Európai Unió egyaránt ellenséges felvásárlásként értékelte, és úgy vélte, annak célja, hogy orosz befolyást szerezzenek a Nabucco gázvezeték konzorcium egyik kulcscégének irányításában.

A cég azon lépése, hogy nem fedte fel tulajdonosi szerkezetét a magyar energiapiac szabályozói előtt, politikai motivációk gyanúját keltette. Azonfelül, a szakértők egy lehetséges stratégiai motiváció veszélyére figyelmeztettek, lévén, hogy a cég a vételnél a piaci ár több, mint kétszeresét fizette.

A Nabucco mellett az európai parlamenti képviselők az Európát észak-afrikai napenergiával ellátó Desertec-kezdeményezést nevezték egy ígéretes példának az európai energiapiac változatosabbá tételére.

Andris Piebalgs, energiaügyi biztos elmondta, hogy a parlamenti ülésen említett projektek jól illeszkednek az EU stratégiájába, melynek célja az energiaellátás biztosítása, miközben hozzájárul a klímavédelemhez a harmadik országokban. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy míg a Nabucco projekt szállítási kérdései már megoldódtak, addig a Desertec projekt lépésről-lépésre való megközelítést igényel, kezdve a technológiai fejlesztéssel.

"Még mindig egy friss kezdeményezés, és egyelőre még nem mondhatjuk, hogy a Desertec részét képezi az [energia]ellátást biztosító stratégiának", összegezte a biztos.

(euractiv.hu)