Írország: átmehet az alapszerződés
2009. szeptember 21., 16:15
Írországban folyamatosan nő a Lisszaboni Szerződést támogatók aránya, a megkérdezettek több mint fele igennel szándékozik szavazni a kérdésben másodszorra megrendezésre kerülő népszavazáson (2009. október 2.).

A Millward Brown Lansdowne közvélemény-kutatási cég pénteki (2009. szeptember 18.) felmérése alapján a Lisszaboni Szerződést jelenleg a lakosság 53 százaléka támogatja, és 26 százaléka ellenzi a szerződés írországi megerősítését. Viszonylag nagy (21 százalék) még mindig azoknak az aránya, akik még nem tudják, hogy mire voksolnak majd két hét múlva.

A tavalyi népszavazáson a résztvevők éppen 53,4 százaléka szavazott nemmel a kérdésben, így láthatóan sokat változott az írek véleménye a kérdésről. Az azóta eltelt időben Írország jogi garanciákat kapott arra, hogy bizonyos "kényes kérdésekben" megmarad döntéshozatali szuverenitása.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a The Irish Times című lapnak adott interjúban figyelmeztetett: ha az írek ismét leszavaznák a Lisszaboni Szerződést, országuk elveszítheti az európai biztos jelöléséhez társuló automatikus jogot. "Az egyetlen mód, amellyel Írország biztosíthatja, hogy továbbra is legyen biztosa, az, ha igennel szavaz" a szerződésre. Ellenkező esetben csökkentenünk kell a biztosok számát. Ez benne van a jelenlegi szerződésekben, és törvényi kötelességünk, hogy megtegyük" - fejtette ki Barroso.

(EUvonal)