Sopron: környezetvédelem és a fenntarthatóság érvényesítése
2009. szeptember 23., 16:51
A Fenntarthatóság Napja alkalmából a soproni Zöld Állomáson szólt a nap jelentőségéről dr. Simon István alpolgármester és Kosztka László, a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. Ügyvezetője.

Sopron zöld város és polgárváros is egyben, ahol a környezettudatos életvitel jellemzi a polgárokat - mondta dr. Simon István, aki hangsúlyozta: a soproni önkormányzat messzemenően támogatja a fenntarthatóság elvének érvényesítését, ami a biológiai környezetet, az élővilágot és a tárgyi, az élettelen világ védelmét egyaránt jelenti.

Sopron önkormányzata elsődleges fontosságúnak tartja a környezetvédelmet, a környezetbarát, újrahasznosítható energiaforrások használatát, a szelektív hulladékgyűjtés, amelyek területén a szemléletformálásban és a gyakorlatban is partnere a környezetvédelem iránt elkötelezett intézményeknek, civil szervezeteknek, soproni polgároknak.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy Sopronnak olyan, 100 százalékig önkormányzati tulajdonú cége van, amely nem csak a nevében hordozza a környezetvédelmet és a hulladékgazdálkodást, hanem azt meg is valósítja, hozzájárulva nagymértékben a fenntarthatóság megvalósításához.

Ez a jövő iránti felelős gondolkodást és cselekvést jelent - hangsúlyozta Sopron alpolgármestere.
Hozzátette: a meglevő természeti erőforrásokat, az élő és nem élő erőforrásokat úgy kell a jelenben használni, hogy az elkövetkező generációk számára is biztosított legyen a magas életszínvonal, a gazdaságos, ésszerű és helyes felhasználásnak köszönhetően.

- Sopron ebben a szemléletformálásban és -érvényesítésben élen jár, amely az egész városképen meglátszik - mondta dr. Simon István alpolgármester. "Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?" - idézte a nap jelmondatát Kosztka László, ügyvezető igazgató előadásában. A meghatározás szerint a fenntartható fejlődés az, amely kielégíti a jelen generációk szükségleteit, anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációk hasonló igényeinek a kielégítését.

Előadásában a környezetvédelmi és hulladékhasznosítási cég vezetője ismertette mindazokat a tevékenységeket, amelyek a környezetbarát szemléletmód kialakítását eredményezik Sopronban. Ezek között a 14 intézménnyel és számos civil szervezettel együtt a legfontosabbnak tartott teendők, a környezetvédelmi klub működtetése, az oktatásban való részvállalás, gyermekeknek szóló pályázat hirdetése a Föld Napja alkalmából, a környezetvédelmi napok megszervezése és a Zöld Állomás működtetése.

- Belvárosi jelenlétünkkel szeretnénk megerősíteni a környezeti tudatosság fontosságát, egyben elérhetővé válni a soproniak számára, nemcsak termékeinkkel, de tanácsadással is. A Zöld Állomás szívesen ki is megy programokra, voltak már iskolákban, kirakodóvásáron, egészségnapon, legutóbb pedig, az Autómentes Napon telepedtek ki Sopron Fő terére, hogy minél többekhez eljusson az a szemléletformáló tevékenység, amelyet végeznek - mondta el előadásában Kosztka László.

(portal.sopron.hu)