Vízumháború előszele az EU és Kanada közötti vitában
2009. szeptember 24., 16:34
Uniós válaszlépésekre számíthat Kanada, ha az év végéig nem szünteti meg a cseh állampolgárokkal szemben bevezetett vízumkényszert - jelentette be a hét elején Jacques Barrot bel- és igazságügyi biztos.

Ottawa még 2007-ben törölte el a csehekkel szembeni vízumkényszert, ám idén júliusban visszaállították azt, miután - diszkriminációra hivatkozva - több száz csehországi roma nyújtott be menedékkérelmet a kanadai hatóságoknak.

Jacques Barrot bel- és igazságügyi biztos azonban elfogadhatatlannak nevezte a kanadaiak intézkedését, nem csak Csehország, hanem az EU egésze miatt is. A biztos kilátásba helyezte, hogy az EU - első lépésként - vízumkényszert vezethet be a kanadai diplomatákkal szemben.

Hozzátette azt is: a jó szándék első jeleként értékelnék, ha Kanada konzulátust nyitna Prágában. Ezzel lehetővé válna, hogy a cseh polgárok a saját országukban folyamodhassanak vízumért, ahelyett, hogy Bécsbe kellene utazniuk ugyanezen célból - írja az EUobserver.

Barrot szerint, ha a kanadaiak az év végéig nem tesznek semmit sem, akkor a Bizottság kénytelen lesz a tagállamokhoz fordulni az esetleges válaszlépések ügyében. A svéd elnökség közölte: az erről szóló kezdeti egyeztetéseken a Bizottság javaslata "széleskörű támogatást" élvezett, ami azt jelenti, hogy a tagállamok szolidárisak a csehekkel.

Tobias Billström svéd szakminiszter ugyanakkor közölte, hogy országa nem akar vízumháborút Kanadával, ez ugyanis egyik részes fél számára sem lenne szerencsés.

Egyelőre azonban semmi jele, hogy Kanada változtatni óhajtana eddigi politikáján. A bevándorlási minisztérium szóvivője nagy sikernek nevezte az eddigieket, ugyanis így ki tudják szűrni az álkérelmeket, ezzel pedig az adófizetők pénzén spórolnak. Alykhan Velshi kommunikációs igazgató szerint így a forrásokat a valódi menekültek ügyeinek intézésére tudják fordítani.

(bruxinfo.hu)