Cselekvési terv a városi közlekedés megsegítésére
2009. szeptember 30., 22:49
A városi közlekedés problémáinak enyhítésére fogadott el cselekvési tervet az Európai Bizottság szerdai brüsszeli ülésén.

Mint a közlekedésért felelős Antonio Tajani sajtótájékoztatóján elmondta, ez az első alkalom, hogy a bizottság konkrét intézkedéseket javasol a városi közlekedés megkönnyítése, környezetbarátabbá és jobban szervezetté tétele érdekében.

A javasolt intézkedések ösztönzik és támogatják a városokat az előttük tornyosuló kihívások leküzdésében, és jobb tájékoztatást valamint kiterjedtebb eszköztárat nyújtanak számukra.

A program húsz konkrét intézkedést tartalmaz annak érdekében, hogy megkönnyítse a helyi, regionális és nemzeti hatóságok számára a fenntarthatóbb városi közlekedéssel kapcsolatos céljaik megvalósítását.

A brüsszeli bizottság megállapításai szerint a városi utak zsúfoltsága, a közúti balesetek, légszennyezés és energiafogyasztás negatív hatással vannak az európai gazdaságra és az európai lakosság jólétére. Az EU lakosságának több mint 70 százaléka városokban él, és az EU bruttó hazai termékének mintegy 85 százalékát városokban termelik meg. A közúti közlekedésből származó széndioxid-kibocsátás 40 százaléka és az egyéb szennyező anyagok kibocsátásának 70 százaléka a városi közlekedésből származik. Ezen túlmenően minden harmadik halálos közúti baleset városi területen történik.

E kihívások megoldása a városiak problémáit is enyhíteni fogja - emelte ki Tajani.

Tízből kilenc európai polgár eleve úgy gondolja, hogy javítani kellene lakhelyének közlekedési helyzetét. Az EU éghajlatváltozás elleni küzdelemre, a gazdasági növekedés előmozdítására és fenntartható fejlődésre irányuló, átfogó stratégiájának sikerre vitele érdekében alapvetően fontos e kihívásokkal szembenézni.

A terv keretében a brüsszeli bizottság a városi tömegközlekedést igénybe vevő utasok jogainak javítása érdekében önkéntes kötelezettségvállalásokat fog kidolgozni. Folytatódik a kutatási és demonstrációs projektek támogatása, például az alacsonyabb és nulla kibocsátású járművek terén. Ezen túlmenően összekapcsolják a városi közlekedést és az EU meglévő egészségügyi, kohéziós és fogyatékkal élőkre vonatkozó programjait.

A további tevékenységek között szerepel az utas tájékoztatás javítása, valamint átfogó tájékoztató kampányok támogatása. A bizottság tájékoztató anyagokat készít, és képzési, valamint népszerűsítési tevékenységeket indít annak érdekében, hogy a helyi hatóságok gyorsabban tudják kialakítani fenntartható városi mobilitási terveiket. A bizottság javítani fogja a harmonizált statisztikák rendelkezésre állását, elősegíti az információcserét Európa szomszédjaival is, valamint adatbázist készít a városi mobilitás bevált gyakorlataival kapcsolatos információkról. Optimalizálni fogja Brüsszel a meglévő uniós finanszírozási forrásokat és át fogja tekinteni a jövőbeni finanszírozási igényeket.

(MTI)