Új világhatalom született?
2009. október 5., 08:55
A világ legnagyobb hatalmú párja által személyesen támogatott Chicago elbukott. Feltörőben Dél-Amerika titkos favoritja.

Obama kontra Pelé: a hírességek versenyében pénteken az esélytelenebbnek kikiáltott brazilok nyertek. Ezzel pedig valószínűleg történelmet írtak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntéshozói: a 21. század második évtizedére Brazíliát gólhelyzetbe hozták.

Azt már előtte is tudni lehetett, hogy ők rendezhetik meg a 2014-es labdarúgó világbajnokságot. Ez önmagában talán kevéssé meglepő: a labdarúgásról mindenkinek először Brazília jut eszébe, már évtizedek óta számít Pelé hazája e sportágban megingathatatlan nagyhatalomnak. Illő volt tehát, hogy a nemeztközi grémium ezt a szervezés jogával is honorálja.

Ezek után, két évre rá, Brazília olimpiát is rendezhet. Ráadásul olyan világhatalmak elől hozta el a pálmát a dél-amerikai ország leghíresebb városa, Rio de Janeiro, mint egy-egy Japán, illetve az Egyesült Államok által delegált világváros. Ezzel pedig két adut kapott kezébe az ország, hogy valóban világpolitikai tényezővé válhasson.

Brazília a maga kb. 200 milliónyi lakosával Dél-Amerika összlakosságának mintegy felét tudhatja magáénak, s ezzel eleve döntő súllyal rendelkezik saját földrészén. Ám természeti kincsei is lenyűgözőek, akár a föld felett, akár a föld alatt nézünk körül. Egy példa: tengerre épített fúrótornyaival mára önellátóvá tette magát az olajellátás tekintetében.

Ám a kilencvenes évek óta a jelek szerint egy korábban gyakran visszatérő problémáját, a ciklikusan rátörő gazdasági válságot is sikerült kezelnie. Többek között a nagyarányú privatizációval sikerült viszonylag stabilizálnia gazdaságát a hatalmas országnak, s ezzel beindulhat egy olyan fejlődési spirál, amely csak a keleti nagyokéhoz, Kína és India perspektívájához hasonlítható. Az országot elkezdték jegyezni a világpolitikában. Nemcsak a környezetvédelem tekintetében, az esőerdők miatt, hanem a világ legerősebb gazdaságait képviselő G-20-ak klubjába való beválasztása okán is.

A gazdasági előrejutásnak persze ára van: az ország többi szomszédjához hasonlóan félelmetes különbségeket mutat a gazdagok és a szegények életszínvonalában. Ez a helyzet pedig elsőre nehezen kezelhetőnek tűnő szociális konfliktusokat gerjeszt, és például a közegészségügy területén sürgős feladatokat ró az államra. Ám a hírek szerint a brazilok e téren is fel tudnak mutatni eredményeket - például a HIV vírus terjedése elleni küzdelemben. A terjedési rátát sikerült stabilizálniuk, és a vírus következtében bekövetkező halálesetek számában csökkenést értek el.

A világ két legjelentősebb gazdasági bevételt eredményező eseményének megszerzésével Brazília nemcsak arra kapott esélyt, hogy hatékonyan próbálja kezelni akkut társadalmi megosztottságát. Emellett a kiemelt médiafigyelem révén kedvező feltételek mellett kiléphet a világszínpadra is. Láttuk, hogy legutóbb Kínának milyen nagy segítséget nyújtott az olimpia rendezési joga. A világ szeme a 2010-es évek közepén Brazíliára szegeződik majd. A kérdés, amire mindenki kiváncsi, lesz, az, valóban világra tud-e jönni egy új földrész új világhatalma.

(Horkay Hörcher Ferenc, hetivalasz.hu)