FIDESZ.HU > Hírek > Zöld |
Nyomtatás Ablak bezárása |
Csalókák az uniós élelmiszercímkék
|
|
Sok esetben nem bizonyítottak egyértelműen azok a kedvező egészségügyi hatások, amelyeket az európai uniós tagállamokban kapható élelmiszereken tüntetnek fel - állapította meg a héten Brüsszelben ismertetett véleményében az EU élelmiszerbiztonsági hivatala (EFSA). |
|
Létrehozva: 2009. október 6., 11:53 |
A hivatal összesen több mint ötszáz élelmiszer-összetevőről - vitaminokról, ásványi anyagokról, zsírféleségekről, egészséges hatású baktériumokról, növényi eredetű anyagokról - mondott véleményt. Vizsgálatairól azonban csupán annyit hozott nyilvánosságra, hogy ezeknek csak mintegy egyharmadánál igazolódott az egészséges hatás egyértelműen.
Az EFSA jelezte, hogy sok esetben - például a probiotikus baktériumok esetében - a vélemény azért lett negatív, mert a tagállamok által nyújtott információk hiányosnak bizonyultak. Albert Flynn professzor, az EFSA vizsgálatot vezető munkacsoportjának elnöke kiemelte, hogy eltökélt szándékuk olyan megbízható tanácsokkal segíteni a fogyasztókat, amelyek alapján el tudják dönteni: az egy-egy élelmiszeren szereplő dietetikus vagy egészségügyi előnyök megfelelnek-e a valóságnak, és valóban hozzájárulnak-e választott táplálkozási módjukhoz.
A vélemények segítik majd az uniós tagországok nemzeti élelmiszerbiztonsági hivatalait és az Európai Bizottságot is azokban a döntésekben, amelyek az ilyen anyagokat tartalmazó élelmiszerek engedélyezésére vonatkoznak - tette hozzá Flynn.
A tagországok összesen negyvennégyezer anyagról nyújtottak be információkat az uniós hivatalhoz. Ebből a brüsszeli bizottság egy négyezerkétszáz elemes kivonatolt listát készítette, és ennek az első elemeiről készült el most a vélemény. Az uniós szabályok büntetik, ha az élelmiszerek címkéjén az igazságnak nem megfelelő információkat tüntetnek fel.