Fogamzásgátlókkal az üvegház-gáz csökkentéséért?
2009. október 9., 15:26
A családtervezés ötször költséghatékonyabb klímavédelem, mint a többi zöld technológia. Egy a baj vele: tabutéma.

Ötször költséghatékonyabbak a fogamzásgátlók a konvencionális zöld technológiáknál - áll a London School of Economics kutatói által közzétett, Fewer Emitter, Lower Emissions, Less Cost című tanulmányban. A következő négy évtizedben minden 7 dollár, amit családtervezésre költenek, több, mint 1 tonnával csökkenti a széndioxid-kibocsátást. Konvencionális zöld technológiákkal hasonló eredményt minimum 32 dollár befektetéssel lehet elérni.

A kutatást közzétevő Optimum Population Trust igazgatója, Roger Martin szerint az éghajlatváltozásról szóló vitában mindenképpen beszélni kell a Föld egyre növekvő lakosságáról. Mindig is világos volt, hogy a széndioxid-kibocsátás függ a népességszámtól, épp ezért zuhannia kellene, de ez lehetetlen, amíg a népesség robbanásszerűen nő. A népességrobbanás lefékezése ökológiai szempontból elengedhetetlen, és a tanulmány rávilágít, hogy gazdaságilag nagyon is megvalósítható.

Minden egyes nem-kívánt foganás, különösen ha fogyasztói társadalomban történik, egyre csökkenti az egy főre jutó javakat. A fogamzásgátlás emberi jogi megközelítésére van szükség minden országban. A téma tabuként kezelése megbocsáthatatlan. Jelenlegi becslések szerint világszerte legalább 200 millió nő szeretne fogamzásgátlást használni, de az elérhetetlen számára. Az ENSZ adatok szerint a családtervezés lehetőségének elterjesztése negyedére csökkenthetné a szülők szándéka ellenére született gyermekek számát. Így 2050-re a jelenlegi becsléseknél félmilliárddal alacsonyabb, 8,6 milliárd körüli lehetne a népességszám.

Ezzel 34 milliárd tonna széndioxid-kibocsátást lehet elkerülni, 220 milliárd dollár befektetéssel. A jelenlegi zöld technológiákkal ilyen mennyiségű szén-dioxid kibocsátásának az elkerülése több, mint egy trilliárd dollár lenne. Egy tonna széndioxid-kibocsátás elkerülésének az ára fogamzásgátlással 7 dollár, míg a jelenlegi technológiákkal a következő (dollárban):szélerőművek (24), naperőművek (51), a széndioxidot tároló széntüzelésű erőművek (57-83), hibrid járművek (92), elektromos járművek (131).

A klímaváltozás elleni küzdelemből kihagyhatatlan a családtervezési lehetőségek biztosítása mindenki számára. Hatékonysága miatt kiemelten kell kezelni a családtervezést a koppenhágai tárgyalásokon. (Ez ráadásul az ötödik Millenniumi Fejlesztési Cél része, a politika alapvető kötelessége akkor is, ha nem lenne ökológiai válság)

Az Optimum Population Trust védnökei (köztük Sir David Attenborough, Dr. Paul Ehrlich és Dr. James Lovelock) augusztusban a klímatárgyalók elé terjesztették felhívásukat, hogy a családtervezési programokat a klímavédelmi alapokból támogassák. A BOCS már sok éve hangsúlyozza ezt.

(greenfo.hu)