A cseh elnök lábjegyzettel akarja kiegészíteni Lisszabont
2009. október 9., 16:57
Václav Klaus új akadályt helyezett az Európai Unió reformszerződése elé. A dokumentumot egy lábjegyzettel szeretné kiegészíteni, mielőtt aláírná, közölte a cseh elnök az EU elnökségét betöltő Svédországgal .

Lech Kaczyński, lengyel elnök szombaton írja alá a szerződést, közölte egyik tanácsadója, magára hagyván ezzel Klaust, mint az egyetlen EU tagállami vezetőt, aki ellenzi a 27-tagú blokk befolyását világügyekben megnövelő Szerződés ratifikálását.

A Szerződés támogatói szerint Klaus aláírása nélkül, az EU válságba kerül, potenciálisan lebénul, miközben egy mély gazdasági válsággal küzd, az egyensúly pedig Kína és más felemelkedő hatalmak felé tolódik.

"Beszéltem ma telefonon Klaus elnök Úrral [...]. Ahhoz, hogy aláírja a Szerződést, Klaus egy két mondatból álló lábjegyzetet kért, amely, ha jól értettem, az alapvető jogok kartáját érinti", közölte Fredrik Reinfeldt, svéd miniszterelnök a Reuters-szel telefonon.

"Közöltem vele, hogy ez egy rosszul időzített, rossz üzenet az EU-nak. Világosan elmondtam neki, hogy az ő tintája a papíron az, ami számít, és nem akarom, hogy ez késleltesse a Szerződés mielőbbi életbelépését." - mondta a svéd miniszterelnök.

Bernard Kouchner, francia külügyminiszter bármely, a Szerződésben Klaus által igényelt változtatást elutasított.

"Nem fogjuk megváltoztatni a Lisszaboni Szerződést. A cseh parlament és a cseh szenátus is elfogadta abban a formában, ahogy azt mind a 27 ország, beleértve azt az országot [Csehországot] is jóváhagyta," - jelentette ki egy sajtókonferencián.

"Nincs kétségem afelől, hogy Klaus elnök Úr további nehézségeket fog kitalálni, de úgy vélem, a cseh emberek elfogadják, hogy képviselőik miután szavaztak, miután minden egyes alkalommal "igent" mondtak erre a szerződésre anélkül, hogy egy szót is megváltoztattak volna benne, majd elég befolyással lesz számára, hogy [pontot tegyen az ügy végére]."

Szemét mindenki Klausra emeli

A figyelem azt követően szegeződött Klausra, hogy az ír szavazók másodjára elfogadták a szerződést múlt pénteken (október 2.), miután garanciákat kaptak az emberi jogokra, a szuverenitásra és az adózásra vonatkozóan.

Klaus szerint a Szerződés egy európai szuperállamot hoz létre, túl sok hatalmat adva Brüsszelnek. Nem világos, hogy továbbra is ellenzi-e a Szerződést, avagy új feltételei csak az időhúzás vagy presztízsmentés taktikája-e.

Megpróbálhatja késleltetni a ratifikációt, amíg Nagy-Britanniában jövőre választásokat tartanak, melyeket várhatóan az ellenzékben lévő konzervatívok nyerik meg. A brit konzervatívok elmondták, népszavazást írnak ki a szerződésről, amennyiben az akkor még nincs teljesen ratifikálva.

Fredrik Reinfeldt elmondta, Klaus közölte vele, aláírja a Szerződést, amennyiben kiegészítheti azt, és amennyiben a cseh alkotmánybíróság elutasítja azon néhány szenátor álláspontját, akik szerint a dokumentum alkotmányellenes.

"Ez legalább előrelépés az EU számára abból a szempontból, hogy [Klaus] képes volt tisztázni álláspontját, és azt, mit is kér" - közölte Reinfeldt.

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke ma (október 9.) Prágába látogat, és várhatóan Klaus-szal is találkozik.

Az Unió jogi folyamataiban jártas diplomaták szerint a cseh kormány, és nem Klaus kérheti a 27 tagállam vezetőit, hogy az e hónapban megrendezett EU-csúcson elfogadjanak egy "politikai nyilatkozatot", melyet a szerződéshez lehetne illeszteni.

Ez azokra a jogi garanciákra hasonlítana, melyeket az Unió vezetői Írországnak adtak, miután 2008 júniusában elutasította a Szerződést. A diplomaták azonban leszögezték, egy politikai nyilatkozat nem vezethet a Szerződés újranyitásához vagy újratárgyalásához.

Felhatalmazás hiánya?

"A cseh alkotmány értelmében Klausnak nem áll hatáskörében, hogy a Szerződés tartalmáról tárgyaljon. Jan Fischer miniszterelnök feladata, hogy [ilyen] kéréssel forduljon [a tagállamokhoz]." - tudta meg a Reuters az egyik diplomatától.

A diplomata elmondta, Fischer ezt sem Fredrik Reinfeldttől, sem José Manuel Barrosotól nem kérte, mikor szerdán velük egyeztetett Brüsszelben.

"Szükségem van az aláírására a papíron, és az uniós partnereim arra kértek, hogy ezt érjem el, amilyen gyorsan csak lehet, vagy még az elnökség vége előtt." - válaszolta Reinfeldt arra a kérdésre, foglalkozik-e az elnökség Klaus lábjegyzet iránti követelésével.

"Tisztáztam, hogy ez helytelen. A kollégáimmal megtárgyaljuk a részleteket, és ha tisztázza a kívánt szövegezést, az Unió jogi szakértői megvizsgálják, hogy elbírálják azt" - tette hozzá a svéd miniszterelnök.

Reinfeldt elmondta, Klaus nem határozta meg a Szerződést kiegészítendő extra szövegezés részleteit, így a többi tagállam és az uniós intézmények sem tudják, mi lesz a cseh államfő következő lépése.

"Azt mondta, előbb meg kell várnia a cseh alkotmánybíróság eljárását, s azt követően tisztázza [mit akar]. Most azonban további intézkedéseket kér, amiket tisztáznia kell, és én is ezt kértem tőle" - jelentette ki Reinfeldt.

"Ha jól értem, az alapvető jogok kartáját érinti. Egy lábjegyzet, de nem határozta meg pontosan."

Uniós tisztviselők szerint Klausnak vélhetően nincs joga ilyen követeléseket támasztani, és alkotmányjogi eljárást lehet ellene indítani Csehországban, amennyiben a cseh alkotmánybíróság úgy dönt, a szerződés összefér az alkotmánnyal, Klaus pedig még mindig nem lenne hajlandó aláírni a dokumentumot.

(euractiv.hu)