Újabb lázcsillapításnak szánt intézkedések a tejszektorban
2009. október 12., 15:43
Két új, alapvetően adminisztratív intézkedésre terjesztett elő javaslatot pénteken az Európai Bizottság a tejágazatot sújtó válság kezelésének keretében. A javaslatokról október 19-én döntenek az agrárminiszterek.

Két új javaslatot terjesztett elő pénteken az Európai Bizottság a tejszektorra vonatkozó szabályozás módosítására. Az egyik más agrárágazatokhoz hasonlóan a tejszektorban is felhatalmazná Brüsszelt a jövőben arra, hogy a piaci zavarokra való gyors reakció érdekében saját hatáskörben hozzon döntéseket, és ne kelljen végigjárnia az időigényes normális procedúrát.

A brüsszeli testület a tejkvóták leadására vonatkozó szabályokat is módosítaná a 2009/2010-es és a 2010/2011-es piaci időszakban, mégpedig olyan módon, hogy a termeléssel felhagyó gazdaságok által az államnak pénzért cserébe leadott és a nemzeti tartalékba bekerülő kvótákat nem számítanák be átmenetileg a nemzeti kvótákba, amikor eldöntenék, hogy kvótatúllépésért büntetést fizettetnek-e a termelőkkel. Az államnak lepasszolt kvótákat a tagországok az ágazat szerkezetváltására használhatnák fel. A két javaslat ez idő szerint a legutolsó azoknak az intézkedéseknek a listáján, amelyekkel a Bizottság orvosolni próbálja a tejágazatot sújtó komoly válságot (az intézkedések listáját lásd alább részletesen).

Az eddig bejelentett intézkedések ugyanakkor a termelők és más bírálók szerint legfeljebb felületi kezelést jelentenek, érdemben nem orvosolják a bajokat. A gazdasági válság és (egyesek szerint) az EU által korábban elhatározott kvótaemelés nyomán a tejtermékek kínálata jócskán meghaladja a keresletet, aminek következtében a termelői árak rekordmélységbe zuhantak. Annyira, hogy az árbevételek számos országban, így hazánkban is már a termelési költségeket sem fedezik. Hiába tüntetnek azonban hetek óta a tejtermelők, a Bizottság nem hajlandó hozzájárulni azokhoz az intézkedésekhez - így a tejkvóták eltörlésére vonatkozó döntés visszavonásához -, amelyeket az ágazat követel.

"A már eddig meghozott széles skálán mozgó intézkedések pozitív hatást fejtenek ki, a mai javaslatok pedig hosszabb távon fognak segíteni. Október 19-én pedig a minisztereken a sor, hogy az intervenciós időszak kiterjesztéséről szavazzanak" - közölte Mariann Fischer Boel, az EU agrárbiztosa.

A Bizottság szerint az utolsó adatok azt mutatják, hogy nem csak a feldolgozott tejtermékek, hanem a nyerstej ára is emelkedőben van. Ha így is van, a növekedés meglehetősen szerény. A júliusi és augusztusi literenkénti átlagosan 25-26 centes tejár szeptemberre és októberre mindössze 1-2 centtel emelkedett. Az intervenciós felvásárlásra felajánlható termékek (vaj és sovány tejpor) árai a Bizottság szerint ezzel szemben az utóbbi három hónapban 7-9 százalékkal emelkedtek és jóval az intervenciós szint felett vannak.

(bruxinfo.hu)