Európai épületek milliói válhatnak környezetbaráttá
2009. október 13., 13:55
15 millió európai épületet alakítanak át az elkövetkező tíz évben öko-baráttá. Az átalakításokkal azt kívánják elérni Brüsszelben, hogy az épületek energiafogyasztása mérséklődjön és ezzel a gáz és az olaj importjára költött több milliárd dollár Európában maradjon.

Az unió ezen kívül támogatja az építészek és építtetők továbbképzését is, hogy a jövő épületeit az új kihívások szerinti megfelelő szakmai háttérrel tervezzék és építsék.

Az Európai Bizottság az energiahatékonysággal foglalkozó legújabb tervezetében arról is beszámolt, hogy az épületek megújulása miatt, a következő évtizedben az ötödével csökkenti az energiafelhasználást és 2 millió új munkahelyet hoz létre. A stratégia két célja, hogy segítsen az Európai Uniónak csökkenteni a széndioxid kibocsátást, valamint a gáz és olajimportra költött több tízmilliárd eurót helyben tartani. A projektet az Európai Beruházási Bank támogatja.

Ha az elképzelések megvalósulnak, akkor a 15 millió épület átalakításával körülbelül 37 millió tonna olaj importját lehet megspórolni, amely a jelenlegi áron csaknem 20 milliárd dollárt jelent. A tervezéseknél és az építkezéseknél alkalmazott energiahatékonyság forradalma elengedhetetlen épp ezért a szakemberek továbbképzése is fontos. Ez nemcsak jobb szigetelést jelent, de a zöldtechnológiák bevezetését is, mint például a megújuló energiákon alapuló fűtést, valamint a kevés káros szénkibocsátással járó fűtésmód, a microgeneration alkalmazását.

Az európai kezdeményezés 300 ezer direkt munkahelyet képes majd teremteni évente és további 1.1 millió indirekt állást az építők, az ácsok, az üvegesek és más kisebb kiszolgáló cégek számára.

(greenfo.hu)