Jön az intelligens mérőóra?
2009. október 19., 09:45
Szorít az idő: 2010 végéig meg kellene állapodniuk az unió országainak az intelligens mérőórák technológiai szabványáról, 2012-ig pedig a bevezetés menetrendjében is megegyezni. Legalábbis ezt kéri a tagállamoktól az Európai Bizottság, amely a napokban fogadott el ajánlást az ügyben.

Az intelligens mérőórák a háztartások áram-, víz-, gáz- és távhőfogyasztási adatait az interneten keresztül juttatják el a közműszolgáltatókhoz, emellett alkalmasak arra is, hogy mérjék, melyek az otthonokban működő leginkább energiafaló berendezések. A technológiát Magyarországon is használják, ám jellemzően az ipari nagyfogyasztói körben.

A lakossági bevezetés ugyanakkor biztosan nem lenne olcsó mulatság. A közműszolgáltatók szerint irdatlan összegeket emésztene fel az átállás; "az intelligens mérés lakossági rendszerének kiépítése többe kerülne, mint a hazai áramszolgáltatók teljes hálózati vagyonának az értéke" - jelezte a Világgazdaságnak Boross Norbert, az Elmű-Émász szóvivője.

Bárhogy legyen is, az intelligens mérőórák bevezetésének a hazai távközlési szolgáltatók nagyon örülnének. Számukra ugyanis ez többletbevételi lehetőség lenne, hiszen az adatokat az ő hálózatukon keresztül továbbítanák a mérőórák a közműszolgáltatók rendszerébe.

(Világgazdaság)