Ma véget ért a "fenyegetés-ügy" - Bocsánatot kért az MDF-es politikus
2009. október 19., 13:09

Három és fél évig tartó pereskedés után véget ért az ún. "kalocsai választási botrány". 2006 márciusában a kalocsai MDF-es országgyűlési képviselő-jelölt, Romsics Imre Karsai Péter MDF megyei elnökkel együtt országos sajtótájékoztatón jelentette be, hogy őt a kalocsai fideszes országgyűlési képviselő, dr. Bagó Zoltán megfenyegette és megzsarolta.

Ezek után Bagót visszaléptették a jelöltségtől, aki rögtön megindította a polgári és a büntetőpert. 2009 nyarára első-, másod- és harmadfokon is bizonyítást nyert, hogy Romsics megsértette Bagó jó hírnevét, hiszen valós tényeket valótlannak és valótlan tényeket valósnak állított be. A bíróság által meghallgatott hangfelvétel ugyanis éppen a szöges ellentétét tartalmazza az MDF állításainak. Bagónak csapdát állítottak, nem fenyegetett, nem zsarolt, éppen ellenkezőleg.

A mai napon a büntetőügy is befejeződött a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Bagó Zoltán ugyanis magántitok jogosulatlan megismerésének bűntette és rágalmazás vétsége miatt 2006-ban büntetőpert is indított. Magánvádlóként elfogadta Romsics Imre bocsánatkérését, amit a bíróság jegyzőkönyvbe vett, és az alábbiakat tartalmazza: "Elismerem, hogy a 2006. március 3-án az MDF által tartott sajtótájékoztatón a dr. Bagó Zoltán által február 28-án elmondottakat tévesen értelmeztem fenyegetésnek, és valótlanul állítottam, hogy ő megfenyegetett. Ezennel bocsánatot kérek tőle. Romsics Imre." Ezzel az ügyet Bagó megszüntette, és Romsics Imre vonatkozásában befejezettnek tekinti. Az MDF - mint párt - ellen azonban még folyamatban van egy kártérítési per.

Bagó Zoltán az ügy személyes vonatkozásaival kapcsolatban azt közli: "Természetesen megbocsátok Romsics Imrének, én neki soha nem akartam rosszat. Tudom, hogy ő csak eszköz volt, az igazi bűnösök azok, akik ezt az egészet kitervelték, és ebbe őt belerángatták, majd a mentelmi joguk mögé bújtak. Elvárom tehát Karsai Pétertől, Török Endrétől, Csapai Lajostól, Csapody Miklóstól és Szabó Zoltántól, hogy tőlem; illetve Dávid Ibolyától, hogy tőlem is és Orbán Viktor elnök úrtól is kérjenek bocsánatot, hiszen 2006-ban Elnök Úr - mint utóbb kiderült: alaptalanul - ezt megtette az MDF elnökasszonya felé. Az egész ügyet egyébként mélységesen sajnálom."

Fidesz - Sajtóosztály