Új intézmény a gazdasági válságok megelőzésére
2009. október 21., 15:44

A Gazdasági és Pénzügyi Tanács tegnapi ülésén megállapodás született egy új, az európai pénzügyi rendszer felett őrködő makrogazdasági felügyeleti intézmény létrehozásáról. Újfent sem sikerült azonban megállapodást kötni a klímaváltozás elleni globális küzdelem finanszírozásának kérdéséről.

Az új intézmény, az Európai Rendszerkockázati Tanács a jövőben rejlő globális pénzügyi kockázatok előre jelzésével és megoldások kidolgozásával fog foglalkozni. A felügyeleti szerv szükségessége mögött széles a politikai egyetértés, ezért a pénzügyminiszterek azt remélik, hogy a Parlament első olvasatban el is fogja fogadni a szabályozást.

Anders Borg svéd pénzügyminiszter üdvözölte az eredményt. "Ez egy döntő lépés, hogy sikerüljön felállítani egy pénzügyi felügyeleti rendszert, mely segíteni fog a jövőbeli pénzügyi válságok megelőzésében" - fogalmazott.

Fiaskó a klímaváltozással kapcsolatos teherviselés ügyében

Az ECOFIN találkozó ugyanakkor nem hozott komolyabb eredményeket az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozásának kérdésében. A pénzügyminiszterek ugyan alaposan megvitatták a témát, és igyekeztek összehangolni egymás érdekeit, nem írtak alá végső megállapodást.

A vita középpontjában a tagállamok teherviselésének alapelvei álltak. A közelgő koppenhágai klímacsúcs fényében azonban döntő jelentőségű, hogy Európa példát tud-e mutatni, és meg tud-e állapodni arról, hogy mennyiben járuljon hozzá a klímaváltozás elleni küzdelemhez a fejlődő országokban.

Jóllehet az EU svéd elnöksége két javaslattal is előállt, egy Lengyelország vezette kilenc tagállamból (főként kelet-európai országokból és Németországból) álló csoport meghiúsította, hogy megállapodás jöjjön létre.

Anders Borg így fogalmazott: "a mai megbeszélések elkeserítő eredményt hoztak, mely néhány tagállam elkötelezettségének hiányából adódik. Ugyanakkor a létrehozandó megállapodás részletei az asztalunkon voltak, és egyes tagállamok nagyobb elszántságával meg fogjuk oldani a problémát". "Az EU tovább fogja tolni a klímaváltozás elleni küzdelem szekerét" - mondta.

A klímaváltozással kapcsolatos kérdésekről a mai Környezetvédelmi Tanács fogja folytatni a megbeszéléseket, legvégső esetben pedig a jövő heti Európai Tanács kell, hogy döntsön az éghajlatváltozással kapcsolatos teherviselés ügyéről.

Amint lehet, érjen véget a gazdaságélénkítés

Az ECOFIN találkozón - a várakozásoknak megfelelően - a gazdasági válságból való kilépési stratégiákról is szó esett. A miniszterek az október elején tartott informális találkozójukon született alapelvekhez nyúltak vissza. E szerint a válságból való kilépési stratégiák átfogóak kell, hogy legyenek, a különleges (gazdaságélénkítő) intézkedéseket pedig megfelelő időben vissza kell vonni.

A pénzügyminiszterek szerint (amennyiben a Bizottság továbbra is a gazdasági helyzet stabilizálódását jelzi majd előre) ennek a lépésnek a legkésőbbi időpontja 2011 kell, hogy legyen. A tárcavezetők továbbá kiemelték, hogy az államoknak meg kell lépniük a szükséges strukturális reformokat és meg kell erősíteniük a költségvetési keretterveiket.

(euractiv.hu)