Mudura sokat tudhat
2003. augusztus 29., 07:50
Medgyessy Péter miniszterelnök barátja, Alexandru Mudura több szálon kötődik a sikkasztási és pénzmosási botrány főszereplőihez: Kulcsár Attilához és a botrány során felbukkant off-shore cégekhez. Úgy tudjuk, a nagyváradi vállalkozó fiának barátnőjét Fejér megyében holtan találták, feltehetőleg öngyilkos lett. Tegnap a rendőrség elfogta annak a két szír férfinak egyikét, akik a K&H-s brókerbotránnyal összefüggésben több milliárd forintot vettek fel a Medgyessy Péter által vezetett Inter-Európa Bank Rt.-től.

A magyar történelem legnagyobb pénzmosási botrányában szereplő off-shore cégek tulajdonosi hátterét még mindig homály fedi, ám gazdasági érdekeltségeikből, illetve bizonyos tranzakciókban való részvételükből következtetni lehet kapcsolatrendszerükre. Alexandru Mudura romániai vállalkozó üzleti kapcsolatban áll vagy állt több, adóparadicsomban bejegyzett céggel, amelyek a milliárdos sikkasztási és pénzmosási csalásban kulcsszerepet játszottak. Az üzletember Nagyváradon épített bevásárlóközpontot, a beruházó vállalat a Lotus Market SA volt. Ebben a cégben korábban ötven-ötven százalékos tulajdona volt Mudura családtagjainak, illetve a vállalkozóhoz köthető cégeknek, valamint a Britton-csoporthoz tartozó vállalatoknak. A közelmúltban azonban résztulajdont szerzett a Lotus Marketben a Montrade Establishment Ltd. nevű cég is. A romániai bejegyzésű cég felügyelőbizottságában helyet foglal Kulcsár Attila is, aki jelenleg egy bécsi börtönben kiadatási őrizetben van.

A sikkasztás során mind a delaware-i Britton Llc., mind a korábban dublini bejegyzésű Montrade számláin pörgettek pénzeket.

A rendőrség tájékoztatása szerint a csalássorozatban felbukkanó off-shore cégek mögött részben a magyarországi üzleti élethez köthető személyek állnak. A tranzakciókban a Montrade szerepét később a Balmoral Group Ltd. vette át, amelyet Londonban jegyeztek be. A cég nevét akár Rejtő Jenő Az elveszett cirkáló című regényéből is vehették az "angol" alapítók, hiszen Piszkos Fred a Balmoralt köti el barátai megbízásából.

Alexandru Mudura magyarországi érdekeltsége a Ramexa Rt., amely egyebek mellett Pannonplast-részvények vásárlásával és gyors továbbadásával ért el nyereséget. Ebben a cégben felügyelőbizottsági (fb) tag Giuseppe Pini, az Inter-Európa Bank (IEB) ügyvezető igazgatója, akinek számláján - a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szerint - szintén pénzmosásgyanús ügyleteket bonyolítottak le. Lapértesülés szerint az, hogy Pini fb-tag volt a cégben, arra utal, hogy a bank hitelezte a Ramexát. A személye azért is lényeges, mert budapesti területi vezetőként korábban ő irányította az IEB központi fiókjának munkáját.

A Ramexának egyik érdekeltsége a Ramplast Műanyagipari Kft., ami azért érdekes, mert a brókerügy ugyancsak egy műanyagipari cég, a Pannonplast Rt. részvényeinek megvásárlása kapcsán robbant ki.

Emlékezetes: Medgyessy Péter miniszterelnök - aki Alexandru Mudura jó barátja - szintén az IEB-nél töltött be vezető pozíciót. A bank egyik fiókjából vettek fel szír magánszemélyek 6,2 milliárd forintot, részben akkor, amikor a kormányfő még ott dolgozott. A Magyar Nemzet információi szerint a két arab személy közül az egyiket, E. A. Hasant szerdán a budapesti Belvárosban fogta el a rendőrség. Úgy tudjuk, hogy a másik férfi ellen ügyészségi elfogatóparancsot adtak ki. Információink szerint A. Mahmoud jelenleg külföldön tartózkodik. Molnár Csaba, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága pénzmosás elleni osztályának vezetője lapunknak nem kívánta kommentálni értesüléseinket, csak annyit közölt, hogy a rendőrség rendelkezik információkkal a két személy hollétéről.

Magyar Nemzet, 2003- augusztus 29.

fidesz.hu