|
|
|
|
Veszélyben a sör
|
Cseh és brit tudósok szerint az átlaghőmérséklet emelkedésével veszélybe került a cseh sör egyik legfontosabb alapanyagának, a komlónak a minősége. |
Az aktuálně.cz hírportál által idézett kutatás egészen 1891-től kezdődően vizsgálta az átlaghőmérséklet hatását a komló mennyiségére és minőségére vonatkozólag, különös tekintettel az utóbbi 50 évre. A Zatec térségben termesztett komló a cseh sörök egyik legfontosabb alapanyaga, így a komló minőségének változása a sör minőségének változásával is együttjár.
A tudósok azt találták, hogy az átlaghőmérséklet emelkedésével a növény vegetációs időszaka korábban kezdődik, és korábban is fejeződik be. Ez azt jelenti, hogy kisebb mennyiségű lesz a termés, és az oly fontos alfa-sav (ez felel a sör keserű ízéért) sem tud olyan mértékben megjelenni a komlóban, mint az kívánatos lenne.
Martin Možný, a Cseh Hidrometeorológiai Intézet kutatási igazgatója szerint egyértelmű a kapcsolat az átlaghőmérséklet emelkedése, és a komló minőségének romlása között. A kutató elmondta, hogy az utóbbi 25 év átlaghőmérséklet emelkedése nagyon súlyosan érintette a komló minőségét. Az 1960-as években tapasztalt öt százalékos alfa-sav tartalom az ezrefordulóra mindössze három százalékra csökkent. Možný hozzátette, hogy ha ez a trend tovább folytatódik, akkor minden bizonnyal nem lehet majd nyereségesen komlót termelni az eddigi területeken.
Európa 1517 és 1540 között ugyancsak megtapasztalt már egy hasonló időszakot, akkor az átlaghőmérséklet emelkedése miatt a komlótermelés északabbra vándorolt. Így valószínűleg mégsem kell nagyon aggódni, a cseh sörök nem tűnnek el. Legfeljebb máshol termesztik majd a komlót.
(kitekinto.hu)
|
|
|
Jelenleg nincs információ
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
|
|