Mi történik az EU-ban ezen a héten?
2009. november 2., 12:38
Az uniós intézmények képviselői a héten számos nemzetközi csúcstalálkozón vesznek részt, tovább folynak a tárgyalások a klímavédelem Kiotó utáni nemzetközi finanszírozásáról. A Parlamentben a héten elsősorban a szakbizottságokban folyik a munka, a Bizottság kedden ismerteti legfrissebb gazdasági előrejelzését.

Csúcstalálkozók

Az Európai Tanács múlt heti találkozója után az unió képviselői már a közösen kialakított uniós álláspont ismeretében tárgyalhatnak a klímavédelem finanszírozásáról többek között az Egyesült Államokkal. Az EU-USA csúcs kedden (2009. november 3.) veszi kezdetét, ahol a klímavédelem kérdésköre mellett számos gazdasági és külpolitikai témával kapcsolatosan is egyeztetnek a résztvevők. A találkozón az unió képviseletében részt vesz José Manuel Barroso bizottsági elnök, valamint Benita Ferrero-Waldner külkapcsolatokért felelős biztos.

Pénteken (2009. november 6.) kerül megrendezésre az EU-India csúcs, amelyen Catherine Ashton kereskedelempolitikáért felelős biztos is részt vesz, a résztvevők többek között a két fél közötti szabadkereskedelmi egyezményt hátráltató akadályok felszámolásáról tárgyalnak, de szó lesz a rendőrségi együttműködés fejlesztéséről is.

A hétvégén a G20 országok pénzügyminiszterei találkoznak Skóciában, ahol szintén napirenden szerepel az éghajlatváltozás elleni küzdelem nemzetközi finanszírozásának kérdése.

Európai Bizottság

A testület kedden (2009. november 3.) ismerteti legfrissebb gazdasági előrejelzését az eurózónára, az unió egészére, valamint az egyes tagállamokra nézve. A félévenként ismertetett jelentésből a legutolsó - 2009 májusában közzétett - jelentés az idei évre az unióban átlagosan 4 százalékos gazdasági visszaeséssel számolt, és a recesszió végét 2010-re várta. Kérdés, hogy ez az előrejelzést mennyire találja még helytállónak a Bizottság, lefelé, vagy esetleg felfelé módosítja azt.

Európai Parlament

A képviselők a héten a szakbizottságokban folytatják a munkát. Előrelépés várható a telekommunikációs csomag kapcsán, és megkezdi a munkát az újonnan létrehozott rendkívüli bizottság is, mely a válság mértékét és a tagállamokra gyakorolt hatását vizsgálja majd. A testület két jelentést készít: egyet félidőben, egyet pedig mandátuma végén. A bizottság szakértők, szociális partnerek, kormányok és nemzeti parlamentek képviselőinek meghallgatását követően áll elő javaslatokkal.

Lisszaboni Szerződés

Miután a cseh alkotmánybíróság a múlt héten elnapolta második döntését a Lisszaboni Szerződés ratifikációja ügyében, kedden (2009. november 3.) ismét minden tekintet Prágára irányul, ahol várhatóan végre ítéletet hirdet a testület. A hétvégi uniós csúcson Csehország megfelelő biztosítékokat kapott a köztársasági elnök által felvetett aggályokra, ezért egy pozitív ítélet esetén belátható közelségbe kerülhet a reformszerződés cseh ratifikációjának befejezése, mely jelenleg a szerződés uniós hatálybalépésének egyetlen akadályát képezi.

(EUvonal)