Magyarországnak is minél előbb reagálnia kell
2009. november 5., 00:49
Magyarországnak is érdeke, hogy minél előbb reagáljon a klímaváltozás kihívásaira, hiszen így a későbbiekben mérsékelheti az éghajlat felmelegedéséből fakadó társadalmi, mezőgazdasági, és közlekedési károkat - hangzott el a "Jövő megoldandó kérdései" címmel rendezett konferencián szerdán, Budapesten.

Anders Wijkman volt svéd EP-képviselő a konferencia sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy Svédország a világon elsőként vezetett be úgynevezett "klímaadót", amelynek hatására a korábbi 95 százalékról minimálisra csökkent a fűtéshez felhasznált szén-, illetve atomenergia.

A Magyarország számára is kedvező lehetőségeket kínáló biomassza elterjedésével egyszerre jártak jól a lakosság, a farmerek és az erdészek, míg az országnak gyakorlatilag megszűnt a fosszilis energiaigénye - fűzte hozzá a politikus.

Denis Meadows amerikai társadalomtudós szintén azt hangsúlyozta, hogy Magyarországnak elemi érdeke lenne az orosz földgáz iránti függőség csökkentése.

A magyarok azonban továbbra is csak lassan ismerik fel a környezettudatos, fenntartható megoldások hosszú távú előnyeit, ami olyan "buta" döntésekhez vezet, mint például a vasútvonalak számának csökkentése, és új autópályák építése - fogalmazott Denis Meadows.

(MTI)