Megegyeztek az uniós távközlési csomagról
2009. november 9., 14:07
A rendvédelmi szervek kikapcsolhatják azon Internet felhasználók kapcsolatát a világhálóhoz, akik illegálisan töltenek le filmeket és zenét, egyeztek meg az Unió intézményei a múlt héten.

Az EU kormányzati képviselőiből, az Európai Parlament és az Európai Bizottság képviselőiből álló bizottság elsimította a törvényjavaslat körüli nézetkülönbségeket a három Uniós szerv között, lehetővé téve, hogy az EU távközlési csomagja végre elfogadásra kerüljön.

Az Európai Parlament májusban küldte vissza a jogszabály tervezetét a Tanácsnak, mivel azt kifogásolta, hogy a javaslat nem védi megfelelő mértékben az internet felhasználók jogait. "Nagyon örülök, hogy sikerült megállapodásra jutunk a távközlési csomaggal kapcsolatban,"mondta Asa Torstensson, a soros elnökséget betöltő Svédország kommunikációs minisztere.

A távközlési csomag heves vita tárgyát képezte a Parlament és a Tanács között. Az összeegyeztethetetlennek tűnő nézetkülönbségek középpontjában a 138-as módosítás áll, amely "az igazságügyi hatóságok előzetes döntéshozatalának" szükségességét hangsúlyozza azok esetében, akik illegálisan töltenek le adatokat az Internetről.

A Parlament legutóbbi szövegmódosítása engedett a Tanács véleményének, és törölték az "előzetes" döntésekre vonatkozó utalásokat, az "igazságügyi hatóságok" viszonylatában.

A módosított szöveg jelenleg így néz ki: "Előzetes, tisztességes és pártatlan eljárást kell biztosítani, beleértve az érintett személy vagy személyek meghallgatáshoz való jogát, figyelemmel a megfelelő feltételek és eljárási szabályok szükségességére a megfelelően indokolt sürgős esetekben az Európai Emberi Jogok és Alapvető Szabadságok Védelméről szóló Egyezménnyel összhangban. A hatékony és gyors bírósági felülvizsgálathoz való jogot biztosítani kell."

"Ez a megállapodás megerősíti a versenyképességet a vállalkozások körében és fokozza a fogyasztóvédelmet Európában, melyek mindegyike [...] jobb és olcsóbb szélessávú szolgáltatásokhoz és az Internet-használók lényegesen erősebb védelméhez fog vezetni," mondta Torstensson.

A javasolt reform célja, hogy javítsa a fogyasztók szerződéses jogait, és létrehozzon egy uniós felügyeleti szervet, amely meghatározza, hogy a 27 tagországból álló blokk, hogyan hangolja össze távközlési szabályainak alkalmazását annak érdekében, hogy egyetlen szolgáltatót se lehessen megvédeni a versenytől.

Háttér:

Az Európai Bizottság 2007. november 13-án javaslatot tett az elektronikus kommunikációra vonatkozó szabályok általános felülvizsgálatára. A csomag előírja az új Uniós távközlési hatóság létrehozását, a funkcionális szétválasztás bevezetését a verseny ösztönzésére, a rádiófrekvencia-gazdálkodás felülvizsgálatát és számos fogyasztóvédelmi intézkedést.

Az új szabályokat az Európai Parlament első olvasatban2008 szeptemberében jóváhagyta. De az EU Miniszterek Tanácsa sok kérdésben eltérő állásponton volt, ami számos nemzetközi tárgyalást vont maga után, végül 2009 márciusában és áprilisában kötöttek kompromisszumot.

A legvitatottabb kérdés az Internet-felhasználók védelme, amely a hírhedt 138-as módosításba ágyazódott be. A Parlament 2009 májusában blokkolta a reformot azzal, hogy elutasított egy korábbi tagállamokkal kötött megállapodást az Internet-felhasználók jogainak védelemére.

A parlament elutasítása a francia kalózkodás elleni törvényjavaslat tervezetére adott válasz volt, amely az Európai Parlamenti képviselők és a fogyasztói csoportok között nagy felháborodást keltett, mivel azt javasolta, hogy a peer-to-peer szolgáltatások felhasználóinak internet kapcsolatát az igazságügyi hatóságok előzetes beavatkozása nélkül lehet megszakítani.

(euractiv.hu)