ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 
 

Vasútbezárás - a kormány újabb áldozatai

Fazekas Sándor és Varga Mihály fideszes országgyűlési képviselők, "Karcag és Tiszafüred állampolgárai a kormány újabb áldozatai" címmel interpellációt intéztek Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterhez.
Létrehozva: 2009. november 9., 15:58 | Utoljára frissítve: 2009. november 9., 16:12
nyomtat küld

Az Európai Unió meghatározó politikája a vidék fejlesztése, annak érdekében, hogy meggátolja a már meglévő nagyvárosok túlterheltségét, és megfelelő színvonalú életminőséget nyújtson a vidéken élőknek - fogalmazott interpellációjában Fazekas, hozzátéve: a vidék elnéptelenedése egyenlő egy ország egészséges település szerkezetének megbomlásával.

Vasútbezárás - a kormány újabb áldozatai (Fazekas Sándor, Varga Mihály)

A képviselő rámutatott, hogy ezt felismerte az Európai Unió, de a magyar kormány nem. Nem tud csak rövidtávú rombolásban gondolkodni - mondta. Fazekas szerint nem törődik azzal sem a kormány, hogy az esetleges pillanatnyi megtakarítás a jövőben mekkora kárt okoz. A fideszes honatya kifejtette: a kisebb településekkel kezdték, elvették tőlük az óvodát, az iskolát, majd a postát. Most már a nagyobb települések is sorra kerülnek - jelentette ki Fazekas Sándor. A Fidesz politikusa szerint hosszú évek alatt elsorvasztották a vasúti közlekedésüket, és most a már tönkre tett tömegközlekedési ágazat rossz mutatóira hivatkoznak.

Ön és kormánya most is szembemegy Európával - jelentette ki Fazekas, hozzátéve: míg Európa a közösségi közlekedést fejleszti, addig a kormány ezt akarja lerombolni. Az ellenzéki politikus véleménye, hogy ennek a rombolásnak Karcagon 23 ezer és Tiszafüreden 14 ezer polgára az áldozata. Fazekas Sándor emlékeztetett arra, hogy a két város között már száztíz éve működik vasúti közlekedés, érintve Berekfürdő, Tiszaszentimre, Kunmadaras, Tiszaszőlős és Tiszaörvény településeket, és - mint mondta - ezeket tervezik megszüntetni most.

A fideszes politikus megfogalmazása szerint mindezt úgy teszi a még hatalmon lévő kormány, hogy az érintett önkormányzatokkal és a kistérségi társulással semmilyen párbeszédet, valódi egyeztetést nem folytatott. Fazekas úgy vélte, hogy Semmi sem támasztja alá, hogy gazdaságosabb az érintett vasútvonalat buszjáratokkal felváltani. A meggondolatlan döntés azt sem veszi figyelembe - fogalmazott a politikus -, hogy Karcag város súlyponti kórháza százezer ember ellátásáért felel.

A fideszes honatya az alábbi kérdéseket intézte a miniszterhez: Miért záratja be a száztíz éve működő vasútvonalunkat? Miért akarja megfosztani Karcag é s Tiszafüred állampolgárait a vasút által biztosított oktatási és munkalehetőségektől? Hogyan legyen rugalmas és versenyképes a Nagykunság munkavállalója, ha Ön röghöz köti, visszafejleszti a közlekedési lehetőségeket? Milyen egyeztetések zajlottak le szocialista képviselőkkel? Szakmai szempontok helyett, miért ad elsőbbséget a költségvetési hiány fűnyíró módszerének?

Válaszában Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter kifejtette, hogy kormánya nem megy szembe Európával, mivel Magyarországon az összes közösségi közlekedésből a vasút részaránya még mindig nagyobb, mint Európában máshol. A Karcag - Tiszafüredi vasútszakaszról szólva elmondta: a vasutat igénybevevők nem érik el a szükséges utasszámot és a felmérések szerint alulmaradnak egy autóbusz befogadóképességétől.

Varga Mihály az interpelláció másik fideszes benyújtója viszontválaszában kifejtette: 70 ezer főt érint a vasútvonal bezárása és nem látott egyetlen olyan térségi fejlesztési tervet sem, amely ne számolna a vasúttal. Milyen szakmai vizsgálat az - kérdezte -, amelyik az iskolaszünetben készít utasszám méréseket.

A képviselő nem fogadta el a miniszter válaszát, az Országgyűlés viszont 186 igen, 150 nem és 3 tartózkodás mellett elfogadta azt.

(fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések