Megállapodás a dohánytermékek jövedéki adójának emeléséről
2009. november 11., 11:09
A tagállamok pénzügyminiszterei mai ülésükön megegyeztek a dohánytermékek minimálisan kötelező jövedéki adójának szerkezetéről és mértékéről. A megállapodás értelmében a dohányárukra kivetett jövedéki adó 2014-től jelentősen emelkedni fog, Magyarország azonban - több más tagállammal együtt - 2018-ig felmentést kapott a rendelkezés alkalmazása alól.

A cigaretta jövedéki adója 2014. január 1-től a jelenlegi 64 euró/ezer szálról 90 euróra fog emelkedni. A teljes jövedéki adó pedig el kell érje a súlyozott kiskereskedelmi ár 60 százalékát, a jelenlegi 57 százalékkal szemben. Görögország és több új tagállam, köztük Magyarország, átmeneti haladékot kapott, így a kötelező szintet csak 2018. január 1-jére kell elérniük. A megállapodás szerint azok a tagállamok, amelyek nem alkalmaznak átmeneti időszakot, 300 cigarettában szabhatják meg az átmeneti mentességet kapó tagállamokból beutazók számára az adómentesen behozható mennyiséget. Az átmeneti időszakot alkalmazó országok közül pedig az, amelyik eléri a 77 euró/ezer szál mértéket, szintén alkalmazhat mennyiségi korlátozást, az ezt el nem érő tagállamokkal szemben.

A finom vágott dohány esetén a megállapodás szerint a tagállamoknak 2011. január 1-jétől vagy a súlyozott kiskereskedelmi ár 40 százalékát elérő (jelenleg 36 százalék), vagy 40 euró/kg (jelenleg 32 euró) jövedéki adót kell alkalmazniuk. Ez évente növekvő mértékben 2020-ig el kell érje az 50 százalékot, illetve a 60 euró/kg-t.

A jogi formába öntött megállapodás hivatalosan a Tanács valamely következő ülésén kerül vita nélkül elfogadásra.

(EUvonal)