Mezítlábas szolármérnökök építik India jövőjét
2009. november 12., 10:50
Indiában számos olyan település található, amelyekben egyáltalán nincs vezetékes energiaellátás, így általában például a főzéshez dízelolajat vagy tűzifát használnak.

Egy friss kezdeményezésnek köszönhetően, amely az Orissa Tribal Empowerment & Livelihoods Programme (Orissa Törzsi Energia és Megélhetési Program) nevet viseli, ezeket a nem megújuló energiaforrásokat hamarosan egyre nagyobb arányban felválthatja a napenergia. A kezdeményezés keretében sokszor írástudatlan nőket és fiatalokat tanítanak meg a napenergia-hasznosító berendezések beszerelésére és helyes üzemeltetésére.

Így ezek az eszközök nem egyszerűen az égből pottyannak a falusi szegények háztartásába; leendő gazdáik megtanulják, hogyan használják és szükség esetén hogyan javítsák meg azokat. Mindez segíthet a nyomor felszámolásában, arról nem is beszélve, hogy csökkentheti a nem megújuló energiahordozóktól való függőséget és visszaszoríthatja például a veszélyes kerozinlámpák használatát.

Az indiai szervezetet a brit Department for International Development (Nemzetközi Fejlesztési Hivatal) hozta létre. A programnak máris megmutatkoznak az eredményei: négy kiképzett "szolármérnök" Tinginapu településen 3000 napelemes lámpa telepítésében működött közre, amelyeket iskolákban és egyéb közintézményekben helyeztek el. Így például a diákoknak nem kell kerozinlámpákat használniuk a tanuláshoz, és a faluban működő vállalkozóknak sem kell abbahagyni sötétedéskor tevékenységüket.

A program egyébként nem csak a napenergia hasznosítását tűzte ki célul, a tervek szerint általánosságban igyekszik a még törzsi körülmények között élő indiai szegények életkörülményeit javítani, például a vízhez vagy a mezőgazdasághoz kapcsolódó akciókkal. A napenergia-hasznosító berendezések kezelésére nemcsak indiai, de a világ más pontján élő szegényeket is kiképeznek a program keretében.

(hg.hu)