Obama a klímavédelem ellen?
2009. november 16., 14:43
A Greenpeace felháborítónak tartja az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés, az úgynevezett APEC csúcson tegnap reggel kötött alkut, ahol a vezetők a klímavédelmet szolgáló konkrét döntéseket, amit a 15. ENSZ Klímakonferencián kellene meghozniuk, egy bizonytalan időpontig tolták ki.

A decemberi klímacsúcs eredeti célja a Kiotói Jegyzőkönyvben tett vállalások megújítása, vagy egy új globális megállapodás létrehozása lett volna, ezt azonban a tegnapi tárgyalás teljesen kétségbe vonta.

"Rasmussen, a dán miniszterelnök is bűnrészessé vált az Amerika vezette együttműködésben, amely Obama politikai nehézségeit a világ legsérülékenyebb országainak túlélése elé helyezi." - mondta el Kaisa Kosonen, a Greenpeace International klímapolitikai tanácsadója a Koppenhágában ma tartandó előtárgyalások előtt, ahol a kulcsfontosságú környezetvédelmi miniszterek találkoznak a decemberi klímacsúcsra való felkészülés céljából. - "Az EU vezetőinek, mint Merkel, Sarkozy vagy Gordon Brown kötelességük a nyilvánosság elé állni, elutasítva az APEC megállapodást, és egy jogilag kötelező megállapodás mellett síkraszállniuk."

"Nagy eredménynek tekintjük, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök személyesen is részt vesz a Koppenhágai Klímakonferencián, amely lépés reményeink szerint egy komoly megállapodás elköteleződése mellett való kiállását jelenti. Anélkül, hogy az EU vezető szerepet vállaljon a klímatárgyalásokon, elképzelhetetlen az erős megállapodás, így szégyenteljes Dániára nézve, hogy habár a miniszterelnökük kinn lesz, most mégis beadta a derekát az Obama-kormány nyomására." - mondta el Stoll Barbara, a Greenpeace energia és klímakampányosa.

Csupán két hete, hogy Barcelonában a Kis Szigetországok Szövetségének (AOSIS) 43 tagja tiltakozott a nagyhatalmakhoz köthető azon kísérletek ellen, hogy a világ legsérülékenyebb államaival egy felvizezett politikai alkut írassanak alá a koppenhágai klímacsúcson. Felhívásukhoz az Afrika csoport is csatlakozott, melynek tagállamai bejelentették, hogy csak komoly kibocsátáscsökkentési célokat és megfelelő anyagi biztosítékokat tartalmazó, jogi kötőerővel bíró kötelezettségvállalásokat hajlandók elfogadni az iparosodott államok részéről a klímaváltozás kezelése érdekében, ideértve az alkalmazkodóképesség növelését, és az erdőpusztulás megelőzését is.

Az iparilag fejlett országok két évvel ezelőtt elismerték, hogy legalább a 25-40%-os sávban csökkentik majd kibocsátásaikat. A jelenlegi állás szerint azonban összesített kibocsátás-csökkentésük mindössze 10-17%-os, ami elégtelen a klímaváltozás megállítására. Az APEC-találkozón részt vett iparosodott államok jobbára a fenti skála alsó végén helyezkednek el.

Háttér: Az APEC vezetői támogatják a klímatárgyalásokkal kapcsolatos dán javaslatot

Befejeződött tegnap Szingapúrban az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozója. A tanácskozáson konszenzus alakult ki arról, hogy a dán javaslatnak megfelelően két ütemben történjék a kiotói egyezményt felváltó nemzetközi klímavédelmi megállapodás kidolgozása - közölte Michael Froman, az amerikai elnök gazdasági tanácsadója. Froman szerint Obama és az APEC-csúcs többi résztvevője is támogatja Lars Loekke Rasmussen dán miniszterelnök javaslatát, hogy a decemberi koppenhágai klímacsúcson politikai döntés szülessen a kiotói egyezményt felváltó megállapodásról, és a végleges, jogilag kötelező egyezményt a későbbieken hozzák tető alá.

Michael Froman szerint az APEC-vezetők arra az álláspontra jutottak: irreális elvárni egy teljes, jogilag kötelező érvényű nemzetközi megállapodás kidolgozását a 22 nap múlva kezdődő koppenhágai csúcsértekezletig. Az elmúlt két évben az ENSZ vezetésével kemény tárgyalások folytak olyan új globális, a Föld éghajlatának alakításáról szóló klímavédelmi egyezmény kidolgozásáról, amely felváltaná az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről 1997-ben kötött, 2012-ben lejáró kiotói egyezményt.

A házigazda, Lars Lokke Rasmussen dán kormányfő a minap 191 állam- és kormányfőt hívott meg az új egyezmény kidolgozásának szentelt decemberi koppenhágai klímavédelmi konferenciára.

(greenfo.hu)