A brit konzervatívok együttműködést ígérnek
2009. november 20., 07:19
Együttműködést ígértek a brit konzervatívok az Európai Unió (EU) első elnökével és "külügyminiszterével", jóllehet ellenzik az új tisztségeket létrehozó Lisszaboni Szerződést.

William Hague, az ellenzéki toryk szóvivője gratulált az EU első elnökévé csütörtök este megválasztott Herman Van Rompuy belga miniszterelnöknek, illetve az unió "külügyminiszterének" - megerősített hatáskörű kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének - megválasztott Catherine Ashton brit kereskedelmi EU-biztosnak.

Hague elmondta, hogy pártja "a brit nemzeti érdekektől vezérelve" együtt fog működni az új tisztségviselőkkel. A szóvivő emlékeztetett, a toryk nem értenek egyet azzal, hogy az EU reformszerződése - a Lisszaboni Szerződés - létrehozta az új tisztségeket, de hangsúlyozta, hogy létezésük immár tény.

David Cameron, a brit Konzervatív Párt vezetője - aki a jövő évi parlamenti választások után vélhetően miniszterelnök lesz - november elején visszakozott attól az ígérettől, hogy Nagy-Britanniában népszavazást írnak ki a Lisszaboni Szerződésről. Cameron mindazonáltal közölte, ha a konzervatívok jövőre kormányra kerülnek, törvényben tiltják meg "további brit szuverenitási jogkörök" átadását az Európai Uniónak, sőt a brit euróövezeti csatlakozást is referendum megtartása nélkül.

(MTI)