ET-képviselők bírálták az ukrajnai választási rendszert
2009. november 27., 00:02
Élesen bírálták csütörtökön az ukrajnai választási rendszert azok az Európa tanácsi képviselők, akik két napja Kijevben tartózkodnak a januári elnökválasztás körülményeinek figyelése céljából.

A január 17-i voksolást megkülönböztetett figyelemmel követi Európa és az Egyesült Államok egyaránt. Öt évvel a Nyugat-barát Viktor Juscsenko jelenlegi elnököt hatalomra segítő "narancsszínű forradalom" után a népszerűségi listát vezető Julija Timosenko kormányfő és Viktor Janukovics ellenzéki vezető a jelek szerint a Moszkvával fennálló zavaros kapcsolatok helyrehozatalán fáradozik.

A lengyel Tadeusz Iwinski, a küldöttség tagja közölte: az ukrán választási törvény nem átlátható. Felszólította a politikusokat, hogy fogadják meg a szervezet ajánlásait.

Kosztyantin Hivrenko, az ukrán központi választási bizottság szóvivője és Mihajlo Ohendovszkij, a bizottság tagja nem volt hajlandó kommentálni a megfigyelők megállapításait.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) küldöttségének vezetője, Heidi Tagliavini csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: az EBESZ-misszió, amely több mint 600 megfigyelővel kíséri figyelemmel a január 17-i szavazást, nem akar véleményt mondani, amíg nem elemzi a helyzetet.

(MTI)