Vízummentességet kapott Szerbia, Macedónia és Montenegró
2009. november 30., 17:26
Az Európai Unió bel- és igazságügyi tanácsa hétfőn elfogadta annak a rendeletnek a módosítását, amely lehetővé teszi, hogy Szerbia, Macedónia és Montenegró állampolgárai december 19-től vízummentesen léphessenek be az Európai Unió területére - közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium.

A tárca közleménye szerint ez a Magyarország által támogatott döntés lehetővé teszi, hogy a Szerbia területén élő magyar nemzetiségű lakosok is szabadon utazhassanak, és három hónapig tartózkodhassanak mind hazánk, mind pedig az Európai Unió teljes területén.

A minisztérium közleménye kitért arra is, hogy a most megvalósuló vízummentesség a schengeni térségben meglévő felelősségünket is növeli, és felértékeli szerepünket az Európai Unió külső határainak biztosításában. A vízummentesség csak a szerbiai lakóhellyel rendelkező szerbekre vonatkozik majd, a Koszovóban élőkre nem. A beutazási engedély kötelezettségének eltörlése a schengeni zónához tartozó Izlandra, Norvégiára és Svájcra is vonatkozik. Diplomáciai források szerint Bosznia-Hercegovina és Albánia még nem teljesítette a szükséges feltételeket, ezért egyelőre nem részesülnek vízummentességben.

A feltételek között szerepelnek bizonyos biztonsági előírások a vízumkiadásra és az útlevelekre vonatkozóan, illetve a határok biztosítása. Az uniós miniszterek az Európai Bizottság júliusi javaslata alapján hozzák meg döntésüket. Olli Rehn bővítési biztos korábban azt mondta: a vízummentesség biztosítása elősegíti "a Nyugat-Balkán civil társadalmának további európaizálását".

(MNO)