Távol van még az ukrán vízummentesség
2009. december 2., 11:51
Ukrajna még nem áll készen az EU-val szembeni vízummentesség bevezetéséhez. Erről az Európai Bizottság ukrajnai képviseletének elnöke, Jose Manuel Pinto Teixeira számolt be.

"Azok a követelmények - a demarkációs határvonalak megállapításának befejezése, valamint a biometrikus útlevelek bevezetése -, amelyeket az EU állított Ukrajnával szemben a vízummentességről szóló tárgyalások kezdetére, pontosan meg vannak fogalmazva" - jegyezte meg Teixeira. Elmondása szerint ezeket a feltételeket többször is elmondták Ukrajnának az előző tárgyalások során - adta hírül a Tsn.ua internetes hírportál. "Ha mindent teljesítenek, akkor tovább haladhatunk a vízum liberalizálásának kérdésében. Ha megkérdezem, hogy van-e önöknek biometrikus adatokat tartalmazó útlevele, azt válaszolják, hogy "nincs". Akkor miről is tudunk még beszélni?" - mondta a képviseleti elnök.

Teixeira elmondta, hogy az EU azt reméli, hogy a 2010-es elnökválasztás után Ukrajna továbbhalad eurointegrációs útján, különösen a társulási megállapodás aláírásával kapcsolatban. "Jelenleg emellett fellép az államfő, és a miniszterelnök is, de a választások változásokat hozhatnak ebben. Ahogy mi látjuk, a nagyobb eséllyel induló elnökjelöltek készek a tárulási megállapodás aláírását támogatni" - mondta az ukrajnai képviselet elnöke.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a politikai vezetők kijelentése ellenére Ukrajna az elmúlt 20 év alatt lényegében nem változott - korrupció uralkodik, ezenkívül a jelen lévő bürokrácia gátolja az üzleti szféra fejlődését. Emiatt az országnak a továbbiakban reformokra van szüksége. December 4-én az Ukrajna - EU csúcstalálkozón az ukrán fél az "úti kártya" előkészítéséről tervez megbeszélést folytatni, melynek köszönhetően eltörölnék az ukrán állampolgárok vízumkötelességét az EU országaival szemben.

(MNO)