Görögország: a leggyengébb láncszem az eurózónában?
2009. december 9., 15:09
Brüsszel további hiánycsökkentő lépéseket vár Görögországtól, miután több hitelminősítő intézet lerontotta Görögország adóbesorolását a héten.

Görögország az első euróövezeti tagállam, amely a közepes befektetői sávba került valamely hitelminősítő cégnél, az ország tíz éve nem kapott ilyen kedvezőtlen értékelést.

Athén nemzetközi pénzügyi megítélése egy ideje romlik, mert a gazdasági válság következtében Görögország deficitje jelentősen megnőtt. A görög kormány az idei évre a GDP 12 százalékánál nagyobb államháztartási hiányt vár, az államadósság szintje 2010-re pedig meghaladhatja akár a 120 százalékot is, mely a legmagasabb érték az eurózóna 16 országa közül.

Joaquin Almunia pénzügyekért felelős biztos szerint az ország pénzügyi nehézségei kihathatnak az eurózóna egészére is, ezért mielőbbi hathatós válaszokat vár az athéni kormányzattól a helyzet kezelésére. Hasonló, "bátor" lépéseket vár Görögországtól az Európai Központi Bank vezetője, Jean-Claude Trichet is.

Az ország októberben hivatalba lépett kormánya ígérete szerint mindent megtesz a helyzet normalizálása érdekében. Ennek egyik első lépéseként novemberben új költségvetést fogadtak el Athénban, melynek célja, hogy jövőre 9,1 százalékra mérsékelje az államháztartási hiányt az országban.

(EUvonal)