Megvédenék az agrártámogatásokat
2009. december 10., 10:10
Közös nyilatkozatban állnak ki az EU közös agrárpolitikája (KAP) alapelveinek fenntartása mellett az unió szakminiszterei mai párizsi találkozójukon.

A találkozó nem hivatalos, és a résztvevők köre sem teljes: a francia szakminisztérium 22, az agrártámogatások 2013 utáni átalakításában nagyjából hasonló álláspontot képviselő tagállam illetékeseit hívta meg. Természetesen az sem véletlen, miért éppen Nagy-Britannia, Dánia, Málta, Hollandia és Svédország maradt le a meghívottak listájáról: a francia állásponttól eltérően ezek az államok a támogatások csökkentésének hívei.

A házigazda, Bruno LeMaire francia agrárminiszter kedden hangsúlyozta: a megbeszélés "nem irányul senki ellen, nem szól az európai szabályozás fenntartása melletti felhívást alá nem író államok, sem az Európai Bizottság ellen". Az mindenesetre nyilvánvaló, a nyilatkozat nyomásgyakorlás a büdzsével kapcsolatos bizottsági álláspont jövő évi közzététele előtt.

"A Párizsba meghívott tagországok egyetértenek abban, hogy 2013 után is fenn kell tartani a közös agrárpolitikát, így a támogatások rendszerét" - mondta el a Világgazdaságnak Gőgös Zoltán. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára, aki a kormányt képviseli a párizsi találkozón, kiemelte: a KAP-pal kapcsolatos, jelenleg egyeztetés alatt levő, várhatóan január végére kikristályosodó magyar álláspont is a támogatások fenntartása mellett áll ki, jóllehet lehetségesnek tartja a vidékfejlesztési támogatások kiterjesztését.

A nyilatkozat aláírói nem zárkóznak el az exporttámogatások leépíthetősége elől, de csak egy WTO-megállapodás keretében - mondta Gőgös. A 22 tagállam várhatóan felhívja a figyelmet a kereskedőkkel való korrekt együttműködésre is. Ez a Magyarországon januártól életbe lépő, a beszállítói magatartást szabályozó rendelkezéshez hasonlóan az élelmiszer-termékpálya anomáliáinak uniós szintű rendezését szorgalmazza. Gőgös Zoltán hangsúlyozta: a belső piac radikális ármozgásai - például a tej felvásárlási árának zuhanása - mögötti folyamatokat már több tagállam is vizsgálja.

Az új tagállamok cseh kezdeményezésre ugyanakkor javasolják, hogy a nyilatkozatban erősítsék meg: elfogadhatatlannak tartják a támogatások szintjén belüli megkülönböztetést az újak és a régiek között.

(VG)