Mossunk, de ne mosóporral!
2009. december 10., 13:25
Manapság nagyon divatosak az úgynevezett szuperhatékony, intelligens tisztítószerek. Minden helyiségre külön-külön találhatunk tipikusan az adott területre alkalmazható szereket, amelyek szinte már helyettünk végzik a munkát. De vajon ugyanolyan hatékonyak-e, mint a régi szerek? Érdemes átgondolni, hogy egy-egy természetes anyag, amelyeket a háztartásban egyébként is megtalálhatunk, használható-e akár takarításra is.

Mosószerekre, öblítőkre is, valljuk be, egész sokat költünk, mégis előfordul, hogy a mosás után mosószerfoltosak maradnak a ruhák, vagy nem lesznek olyan tiszták, mint amilyennek mi azt elvárjuk. Amellett, hogy pénztárcánkat igencsak megterhelik e kiadások, kutatások azt is igazolják, hogy a környezetbe kijutott "maradék" anyagok nem éppen környezet-kímélők.

Az öblítők egyik nagy hátránya az, hogy káros anyagot tartalmazhatnak. Például a benzil alkohol-t, amely egy szintetikus illatanyag. Ezek a vegyi anyagok izgathatják a légutakat, fejfájást, szédülést okozhatnak. Öblítők helyett használhatunk nyugodt szívvel ecetet. Az ecet fertőtlenítő- és vízkőoldószer. Az öblítővízbe keverve lágyítja a mosott ruhát és színélénkítő. Az öblítőtartályba az előzőleg vízzel háromszorosára hígított húsz százalékos ecet adagolása ajánlott, a jelzés szerint, vagy egy csészényi! A háztartásokban alkalmazott, hígított ecet a környezetre nem ártalmas. A citromlé gyenge, természetes sav, fehérítőszerként is használható és nem utolsó szempont, hogy a természetben lebomlik.

Mosópor kontra mosószóda

A mosóporok a bennük található vegyi anyagok miatt nem éppen környezet-kímélők. Nem is gondolnánk, mi minden lehet benne: enzimek, tenzidek, vízlágyítók, fehérítőszerek, lúgok, vázanyagok.

Ha csökkentjük a mosóporok használatát a háztartásokban, máris tettünk valamit a környezetünk megóvásáért, illetve nem mellékesen jóval több pénz maradhat a zsebünkben olcsóbb megoldást választva. Mindemellett mosópor helyett készíthetünk mosószappanból szappanpelyhet, ha van egy kis időnk. A szappanpehely nagy előnye, hogy gyapjút is lehet vele mosni, illetve teljesen lebomlik, így környezetkímélőnek tekinthető. A mosószappan általában megtalálható illatszerboltokban.

(fogyasztok.hu)