Sólyom László: a kerekasztal-tárgyalások a klímacsúcs mintáj
2009. december 17., 00:22
A magyar és lengyel rendszerváltást megelőző kerekasztal-tárgyalások sok szempontból a jelenlegi klímatárgyalások mintájául szolgálhatnak - mutatott rá Sólyom László köztársasági elnök a project-syndicate.org honlapon megjelent írásában.

A koppenhágai klímacsúcs kapcsán Sólyom László emlékeztet: a kerekasztal-tárgyalások sarkalatos elve volt, hogy erőszakmentes és minél kisebb költséggel járó átmenet a kívánatos. Az érdekelt felek előre megegyeztek a rendszerváltás alapvető céljaiban, és útitervet készítettek ezek elérésére. Mindenekelőtt előre rögzítették, hogy a rendszer alapvető megváltoztatását akarják, annak vég nélküli reformjai helyett.

Sólyom László szerint mindez sok szempontból érvényes a jelenlegi klímatárgyalásokra is. Az érdekelt felek tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy egy alapvető változás, az "ökológiai rendszerváltás" elveiben és menetében egyezségre jussanak, eközben pedig - akárcsak a rendszerváltó elitnek - kompromisszumokat kell kötniük egyebek között a fenntarthatóság, a fogyasztás csökkentése és az egyenlőtlenségek mérséklése terén.

A köztársasági elnök hangsúlyozza: bár elvben sok ország elismeri a klímavédelem sürgősségét, sok állam magatartása arról a meggyőződésről tanúskodik, hogy a "szokásos üzletmenetre" épülő megközelítés továbbra is megfelelő. "Ez azonban nem így van. A világnak döntő szakításra van szüksége a múlttal, és ennek a szakításnak most kell elkezdődnie" - húzza alá a magyar államfő.

(MTI)