Görögország nem kért és nem is kér mentőövet az EU-tól
2010. január 7., 08:53
Ismételten elbizonytalanította a pénzpiacokat Görögország pénzügyi helyzetével kapcsolatban. A balkáni országba érkeztek az EU és az Európai Központi Bank képviselői, és az EKB egyik képviselője úgy nyilatkozott, hogy Görögország nem számíthat az EU segítségére.

"Görögország nem kért és soha nem is fog kérni semmilyen mentőövet. Egyetlen támogatásra van csupán szüksége, ez pedig az európai partnerek tanácsa" - szögezte le erre reagálva Jeórjiosz Papakonsztantinu görög pénzügyminiszter szerdán.

A pénzügyminiszter szerint nincs abban semmi különleges, ha az EU és az EKB illetékesei abban az országban tárgyalnak, amely lépéseket tesz annak érdekében, hogy államháztartási hiányát visszaterelje az Európai Unió által előírt szintre.

Jeórjiosz Papakonsztantinu egyben "nem igazán segítőkésznek" értékelte Jürgen Stark, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsa egyik tagjának szerdai kijelentését, hogy az Európai Unió nem dob mentőövet Görögországnak, ha adóssággondjai tovább mélyülnének. Tavaly a görög államháztartási deficit a bruttó hazai termék (GDP) 12,7 százaléka volt.

Jeórjiosz Papakonsztantinu kedden jelentette be, hogy Görögország a tervezettnél egy évvel korábban, már 2012 végére 3 százalékra szorítja GDP-arányos államháztartási hiányát. Ezt kiadáscsökkentéssel, bevételnöveléssel és az adóforrások körének a szélesítésével tervezi elérni - mondta a miniszter szerdán.

Az Európai Unió és az Európai Központi Bank illetékesei szerdától tárgyalnak a görög kormány képviselőivel az államháztartási hiány mérséklését célzó kormányzati tervekről.

(MTI)