Brüsszel magyarázatot kért Szlovákiától
2010. január 8., 14:01
Levélben fordult a szlovák kormányhoz az Európai Bizottság, magyarázatot kérve a múlt hét végi félresikerült biztonsági tesztre, amely miatt a poprádi repülőtéren robbanóanyag került az egyik utasszállító repülőgép fedélzetére.

Mint a brüsszeli bizottság szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján közölte, az uniós szervek is szeretnék tudni, mi történt pontosan. Az uniós végrehajtó szerv csak azt követően alakítja álláspontját ebben az ügyben, miután a szlovák válasz megérkezik Brüsszelbe.

A szlovák biztonsági szolgálat emberei még múlt héten, szombaton nyolc utas feladott poggyászába robbanóanyagot és bombaalkatrészeket rejtettek, s ezeket aztán kutyákkal keresték. Noha egyet nem találtak meg, vagy elfelejtettek kivenni a poggyászból, hagyták felszállni a gépet. Mindennek következtében egy négy éve Írországban dolgozó szlovák villanyszerelő a tudtán kívül plasztik robbanóanyagot vitt magával repülőgépen Poprádról Dublinba.

"Szeretnénk tudni, pontosan mi történt az egyik európai uniós tagországból egy másikba tartó járaton" - hangoztatta a szóvivő. Hozzátette, hogy a levelet a brüsszeli bizottság közlekedési biztosának felügyelete alatt álló szolgálat fogalmazta (nem pedig a terrorizmus témájáért, illetve a rendőrségi ügyekért felelős igazságügyi biztosé).

Az eset miatt csütörtökön lemondott Tibor Mako, a szlovák idegenrendészet igazgatója.

(MTI)