Folytatódik az EU-biztosjelöltek meghallgatása
2010. január 12., 09:42
Folytatódik kedden Brüsszelben az EU-biztosjelöltek meghallgatás-sorozata az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságai előtt. Andor László meghallgatása szerdán következik.

Délelőtt a belga Karel De Gucht kereskedelmi, valamint a litván Algirdas Semeta adó- és vámügyi, délután a cseh Stefan Füle bővítési és európai szomszédságpolitikai, valamint a luxemburgi Viviane Reding igazságügyi kérdésekkel, alapvető jogokkal és állampolgársággal foglalkozó, este pedig a spanyol Joaquín Almunia versenypolitikai, továbbá a bolgár Rumjana Zseleva nemzetközi együttműködéssel, humanitárius segélyezéssel és válságkezeléssel foglalkozó EU-biztosjelölt válaszol három-három órán át a képviselők kérdéseire.

A meghallgatás-sorozat hétfői kezdőnapján Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, az Európai Bizottság alelnökjelöltje kitért arra, hogy feladatkörének ellátása során rendszeresen konzultálni kíván a parlamenttel. Egyben megerősítette, hogy a létrehozandó, több ezer fős uniós külügyi szolgálat költségvetése fölött az EP ellenőrzést gyakorol majd. A leendő költségvetési biztos, a lengyel Janusz Lewandowski nyitottnak mondta magát egy esetleges uniós adó bevezetésére, Olli Rehn, a következő Európai Bizottság leendő pénzügyi és gazdasági felelőse pedig a fenntartható államháztartást mondta az euróövezeti csatlakozás legfőbb feltételének.

Meghallgatja Andor Lászlót, a Bajnai-kormány európai biztosjelöltjét az Európai Parlament foglalkoztatási bizottsága szerda délután Brüsszelben. A magyar bankszakembernek José Manuel Durao Barroso bizottsági elnök a foglalkoztatás- és szociálpolitikai tárcát szánja. A meghallgatás egyik fő kérdése, hogy csak szakmai kérdések hangzanak-e el, vagy egyes képviselők Andor múltbeli tevékenységéről is érdeklődnek majd.

(MTI)