Játékelmélet és az EU szomszédságpolitikája
2010. január 13., 12:31
Stefán Füle európai biztosként már nem csak az EU bővítéséért, de szomszédságpolitikájának kialakításáért is felelős lesz. Füle a meghallgatáson bőven kapott kritikát a moszkvai IMO-n eltöltött évei és kommunista múltja miatt az Európai Parlamenttől - írja közleményében Schöpflin György, fideszes EP-képviselő.

A jelölt meghallgatásán Schöpflin György európai parlamenti képviselő kérdésében a nulla végösszegű játékelmélet alkalmazása felől érdeklődött, amit Füle biztosjelölt Oroszország tekintetében használna. A fideszes képviselő szerint a nulla végösszegű játékelméletnek Európán kívül már vége van, illetve meg sem értik, így felmerül a kérdés, hogy hogyan látja a biztosjelölt, ha Oroszország elutasítja az elméletet és helyette saját érdekeit helyezi előtérbe, milyen stratégiát alkalmazna.

Füle válaszában az Európai Unió egységes fellépését hangsúlyozta, és azt az értékközösséget, melyet minden európainak védelmeznie kell. Az Oroszországgal való stratégiai partnerség továbbra is kiemelt az EU számára. A biztosjelölt továbbá elkötelezett a bővítés mellett, bár konkrét időpontokat egy ország esetében sem jelölt meg.

(EPP-HungarianPress)