Előrelépésre számítanak a horvát csatlakozási folyamatban
2010. január 14., 09:03
Szlovénia és Horvátország arra számít, hogy előrelépés történik a Zágráb és az Európai Unió (EU) között folyó csatlakozási tárgyalásokon.

Borut Pahor szlovén és Jadranka Kosor horvát kormányfő szerdán a szlovéniai Kranjska Gorában folytatott megbeszélést, hogy előmozdítsák a horvát csatlakozás folyamatát.

"Azt szeretnénk, hogy februárig, a következő tárgyalási fordulóig a függőben levő három kérdésből legalább kettő rendeződjön" - mondta Pahor a találkozó után tartott közös sajtótájékoztatón.

Szlovénia 2008 decembere óta egy horvát-szlovén határvita miatt három tárgyalási fejezet megnyitását blokkolja a horvát-EU konzultációkon. Az említett fejezetek a környezetvédelemre, a halászatra, valamint az EU kül- és védelmi politikájára vonatkoznak. A két ország ugyanakkor novemberben megállapodott abban, hogy nemzetközi döntőbíróságra bízza határvitájuk rendezését.

A novemberi megállapodás megoldást nyújt a két ország között fennálló legfontosabb problémákra, de vannak még ügyek, amelyek függőben vannak, és ezek rendezése érdekében kormányközi vegyes bizottság létrehozásáról határoztunk - közölte Pahor.

Jadranka Kosor annak a meggyőződésének adott hangot, hogy fontos lépéseket tudnak tenni február 19-ig, a következő tárgyalási fordulóig.

Horvátország még 2010-ben szeretné lezárni az összes tárgyalási fejezetet.

(MTI)